Ελληνική startup έφτιαξε πλατφόρμα για virtual χειρουργεία

Ελληνική startup έφτιαξε πλατφόρμα για virtual χειρουργεία Facebook Twitter
Getty Images - Φωτογραφία Αρχείου
0

Μία ελληνική νεοφυής εταιρεία, η ORamaVR, τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, φέρνει τους επαγγελματίες της υγείας πιο κοντά στον κόσμο της ιατρικής εικονικής πραγματικότητας και των εκπαιδευτικών προσομοιώσεων. 

Η ORamaVR έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιούν προγραμματιστές με σκοπό να δημιουργήσουν μια εκπαιδευτική διαδικασία σε εικονικό τρισδιάστατο περιβάλλον. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο δρ Γιώργος Παπαγιαννάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέσω των εργαλείων της πλατφόρμας ένας προγραμματιστής είναι σε θέση να δημιουργήσει σε ένα εικονικό περιβάλλον μια χειρουργική επέμβαση ή οποιαδήποτε ιατρική πράξη, ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα στον χρήστη να την εκτελέσει και να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτήν. Παράλληλα η ελληνική startup φτιάχνει εκπαιδευτικές προσομοιώσεις. 


Πώς λειτουργεί 


Ο χρήστης φοράει τα ειδικά γυαλιά, παίρνει τα τηλεχειριστήρια που κινεί με τα χέρια του και κάνει ό,τι θα έκανε σε κανονικό χειρουργείο, ενώ μπορεί να αλληλεπιδράσει με τον ασθενή. «Το 2018 πραγματοποιήσαμε και την πρώτη συνεργατική εγχείρηση, στην οποία συμμετείχαν συνάδελφοι από πέντε διαφορετικές πόλεις του κόσμου», αναφέρει ο κ. Παπαγιαννάκης. Αποτέλεσμα έρευνας 20 ετών, η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016. Σημειώνεται πως ο κλάδος της εικονικής πραγματικότητας στον χώρο της υγείας δεν υπήρχε ως αγορά μέχρι πριν από μία πενταετία, πλέον αυξάνεται ταχέως και ανέρχεται στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια.


Διεθνείς συνεργασίες 


«Συνεργαζόμαστε με μεγάλες ιατρικές σχολές στην Αμερική και στην Ευρώπη, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας για να εκπαιδεύσουν και να αξιολογήσουν τους φοιτητές», δηλώνει ο κ. Παπαγιαννάκης στην «Καθημερινή». Μερικοί από τους πελάτες της ORamaVR είναι τα πανεπιστήμια της Βέρνης και Γενεύης, ενώ το Western Governor’s University ζήτησε το λογισμικό για να εκπαιδεύσει και να αξιολογήσει 5.000 φοιτητές. Όπως σημειώνει, από εκεί που η λύση της εταιρείας ήταν «nice to have», τώρα είναι «must have», αφού, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιατρικές σχολές παραμένουν κλειστές. 

Η ORamaVR έχει αντλήσει 2,5 εκατ. ευρώ από βραβεία και ερευνητικά έργα και θεσμικούς επενδυτές, λαμβάνοντας αρχική χρηματοδότηση από το ελληνικό PJ Tech Catalyst Fund, ενώ το επόμενο εξάμηνο στόχος της είναι αντλήσει άλλα 2,5 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από ευρωπαϊκό fund που διαχειρίζεται πάνω από 1,5 δισ. δολ. Μέσω της χρηματοδότησης η εταιρεία φιλοδοξεί να ενισχύσει την ομάδα της, που αποτελείται από 17 άτομα, αλλά και να «εκδημοκρατίσει την εκπαίδευση που πραγματοποιείται σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας».  
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM