Την εκτίμηση ότι η επίδραση του νέου εμβολίου για τον κορωνοϊό θα αρχίσει να είναι ορατή από το καλοκαίρι και η κανονικότητα θα επιστρέψει από τον επόμενο χειμώνα εξέφρασε ο Ουγκούρ Σαχίν, ένας από τους δημιουργούς του.
O καθηγητής Σαχίν, συνιδρυτής της BioNTech, ευελπιστεί παράλληλα πως ο εμβολιασμός θα μειώσει κατά το ήμισυ τη μετάδοση του ιού γεγονός που θα προκαλέσει «μεγάλη πτώση των κρουσμάτων». Την προηγούμενη εβδομάδα Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι κατά 90% αποτελεσματικό, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερη κάλυψη απέναντι στη νόσο, από όσο ήλπιζαν οι περισσότεροι ειδικοί. Περίπου 43.000 άτομα συμμετείχαν στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε έξι χώρες. Στους συμμετέχοντες, το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο καθηγητής Σαχίν, ανέφερε πως περιμένει ότι οι αναλύσεις θα δείξουν ότι με το εμβόλιο μειώνεται η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως επίσης ότι τα συμπτώματα σταματάνε σε κάποιον στον οποίο χορηγείται. «Είμαι πολύ αισιόδοξος πως η μετάδοση ανάμεσα στους ανθρώπους θα μειωθεί από ένα τόσο δραστικό εμβόλιο, όχι κατά 90% αλλά ίσως κατά 50%, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία δραστική μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας».
Μετά την ανακοίνωση για το εμβόλιο, ο Σερ Τζον Μπελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ζωή θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς την άνοιξη. Ωστόσο ο καθηγητής Σαχίν πιστεύει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Αν όλα συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά, είπε, το εμβόλιο θα παραδοθεί «στα τέλη της αυτής της χρονιάς, στις αρχές της επόμενης».
Παράλληλα ανέφερε πως στόχος είναι να παραδοθούν 300 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον επόμενο Απρίλιο, που θα φέρουν τα πρώτα αποτελέσματα. «Το καλοκαίρι θα είναι βοηθητικό για εμάς, γιατί ο ρυθμός των μολύνσεων θα σημειώσει πτώση και είναι απόλυτα κρίσιμο να επιτύχουμε αύξηση των ποσοστών εμβολιασμών έως ή πριν το φθινόπωρο και τον χειμώνα της επόμενης χρονιάς».
Σε ερώτηση για το αν το εμβόλιο είναι το ίδιο αποτελεσματικό σε μεγαλύτερους σε ηλικία όσο και στους νέους ο καθηγητής Σαχίν είπε πως θα έχει καλύτερη εικόνα μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Παράλληλα διευκρίνισε πως δεν ξέρει για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά τη δεύτερη δόση, διαρκεί η ανοσία αλλά υποστήριξε πως η επιμήκυνση της «δεν μπορεί να είναι τόσο περίπλοκη» αν αποδειχθεί ότι (η ανοσία) περιορίζεται μετά από ένα έτος.
Ο καθηγητής Σαχίν σημείωσε πως βασικές παρενέργειες του εμβολίου είναι ο πόνος στο σημείο που έγινε η ένεση για μερικές ημέρες, ενώ κάποιοι συμμετέχοντες παρουσίασαν χαμηλό πυρετό για το ίδιο χρονικό διάστημα. «Δεν είδαμε άλλες σημαντικές επιπτώσεις που θα οδηγούσαν στη παύση ή στη διακοπή της έρευνας», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από BBC