Επιστήμονες ανακάλυψαν πως ένα σπάνιο είδος κατσαρίδας παράγει υψηλής διατροφικής σημασίας γάλα για τα μικρά του

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως ένα σπάνιο είδος κατσαρίδας παράγει υψηλής διατροφικής σημασίας γάλα για τα μικρά του Facebook Twitter
Το σπάνιο είδος Diploptera punctata με τα μωρά του
3

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο για την Βιολογία των Βλαστοκύτταρων και της Αναγεννητικής Ιατρική που εδρεύει στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας ανακάλυψε ότι το γάλα από ένα σπάνιο είδος κατσαρίδας του Ειρηνικού μπορεί ίσως να γίνει η πιο θρεπτική τροφή. 

Το συγκεκριμένο είδος - Diploptera punctata (το μόνο που γεννά ζωντανά μικρά και όχι αυγά) ταΐζει τα μωρά του με μια ουσία που χαρακτηρίζεται ως "γάλα" και περιέχει πρωτεϊνικούς πυκνούς κρυστάλλους. Η ουσία περιλαμβάνει λίπη, σάκχαρα και αμινοξέα. 

«Είναι μια πλήρης τροφή» αναφέρει στην Washington Post ο βιοχημικός Subramanian Ramaswamy μέλος του project.

 

Οι ερευνητές εντόμων γνωρίζουν καιρό πως αυτό το είδος κατσαρίδας εκκρίνει υγρή τροφή, αλλά πίστευαν πως τα μωρά κατσαρίδες απλά την χωνεύουν. Όταν η Barbara Stay, μια ζωολόγος στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα ανακάλυψε έναν αριθμό κρυστάλλων που μπαίνει μέσα στα έμβρυα οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι. «Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως αυτοί οι κρύσταλλοι είναι πρωτεϊνικοί» αναφέρει ο Ramaswamy

Ωστόσο το γάλα κατσαρίδας δεν είναι ό,τι καλύτερο από επιχειρηματικής και καταναλωτικής άποψης. «Δεν νομίζω πως θα αρέσει σε κανέναν αν το πεις. Εξάγουμε κρυστάλλους από κατσαρίδες και αυτό γίνεται φαγητό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ramaswamy και προσθέτει «περαιτέρω έρευνα των κρυστάλλων θα μας δείξει αν είναι είναι τοξικοί για τους ανθρώπους».

Με πληροφορίες από την Washington Post

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αυτός δεν είναι λόγος να βάζετε φωτογραφία από κατσαρίδες στο feed. Βάλτε τη μόνο μέσα στο άρθρο, ώστε όποιος έχει την ιδέα να το ανοίξει να το κάνει με δική του ευθύνη. Κάποιοι μπορεί να τρώμε ένα τοστ (ειδικά μεσημεριάτικα). Κάποιοι μπορεί να προτιμάμε να μας δείξετε ακόμη και φρέσκια σβουνιά αλόγου παρά αυτό το πράγμα.