Μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο για την Βιολογία των Βλαστοκύτταρων και της Αναγεννητικής Ιατρική που εδρεύει στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας ανακάλυψε ότι το γάλα από ένα σπάνιο είδος κατσαρίδας του Ειρηνικού μπορεί ίσως να γίνει η πιο θρεπτική τροφή.
Το συγκεκριμένο είδος - Diploptera punctata (το μόνο που γεννά ζωντανά μικρά και όχι αυγά) ταΐζει τα μωρά του με μια ουσία που χαρακτηρίζεται ως "γάλα" και περιέχει πρωτεϊνικούς πυκνούς κρυστάλλους. Η ουσία περιλαμβάνει λίπη, σάκχαρα και αμινοξέα.
«Είναι μια πλήρης τροφή» αναφέρει στην Washington Post ο βιοχημικός Subramanian Ramaswamy μέλος του project.
Οι ερευνητές εντόμων γνωρίζουν καιρό πως αυτό το είδος κατσαρίδας εκκρίνει υγρή τροφή, αλλά πίστευαν πως τα μωρά κατσαρίδες απλά την χωνεύουν. Όταν η Barbara Stay, μια ζωολόγος στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα ανακάλυψε έναν αριθμό κρυστάλλων που μπαίνει μέσα στα έμβρυα οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι. «Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως αυτοί οι κρύσταλλοι είναι πρωτεϊνικοί» αναφέρει ο Ramaswamy
Ωστόσο το γάλα κατσαρίδας δεν είναι ό,τι καλύτερο από επιχειρηματικής και καταναλωτικής άποψης. «Δεν νομίζω πως θα αρέσει σε κανέναν αν το πεις. Εξάγουμε κρυστάλλους από κατσαρίδες και αυτό γίνεται φαγητό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ramaswamy και προσθέτει «περαιτέρω έρευνα των κρυστάλλων θα μας δείξει αν είναι είναι τοξικοί για τους ανθρώπους».
Με πληροφορίες από την Washington Post
σχόλια