Οι Αυτοκρατορικοί Πιγκουίνοι είναι καταπληκτικοί δύτες και επιστήμονες στην Ανταρκτική χρονομέτρησαν την μεγαλύτερη σε διάρκεια βουτιά που έκανε ποτέ παγκοσμίως το θαλάσσιο πτηνό.
Οι συγκεκριμένοι πιγκουίνοι, που παρακολουθούνται στενά από επιστήμονες, έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ των 27.6 λεπτών, καθώς κατάφεραν υποβρύχια βουτιά που διήρκεσε 32.2 λεπτά. Γενικά οι Αυτοκρατορικοί Πιγκουίνοι βουτούν για περίπου τρία με έξι λεπτά.
Κατά μέσο όρο, οι πιγκουίνοι βούτηξαν σε βάθος 90.2 μέτρων, αλλά μερικές φορές έφτασαν και τα 450 μέτρα. Συνολικά καταγράφηκαν περισσότερες από 96.000 βουτιές από συσκευές παρακολούθησης που έφεραν πάνω τους οι πιγκουίνοι για τουλάχιστον έξι μήνες.
Σύμφωνα με την Kim Goetz από το National Institute of Water and Atmospheric Research της Νέας Ζηλανδίας, που έκανε την έρευνα, τα ευρήματα βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του πώς καταφέρνουν να επιβιώνουν οι Αυτοκρατορικοί Πιγκουίνοι ακόμη και στις πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όταν αφήνουν τις αποικίες αναπαραγωγής τους από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Η έρευνα έδωσε στην ομάδα της Kim Goetz, που παρακολουθούσε 20 Αυτοκρατορικούς Πιγκουίνους, την δυνατότητα να ανακαλύψει πόσο μακριά πηγαίνουν και σε πόσο βαθιά νερά για να πιάσουν ψάρια. Μέχρι τότε θεωρούσαν πως επιβίωναν με κριλ, ένα θαλάσσιο πλάσμα μικροσκοπικό αλλά απίστευτα πλούσιο σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, το οποίο και απαντάται σε πιο ρηχά νερά.
«Γι' αυτό η κατανόηση ολόκληρου του κύκλου ζωής τους, ειδικά όταν τα πουλιά δεν περιορίζονται μόνο στα καθήκοντα εκτροφής νεοσσών, είναι κρίσιμη για να προβλέψουμε πώς οι Αυτοκρατορικοί Πιγκουίνοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές αλλαγές», λέει η Kim Goetz.