Η φήμη της βιομηχανίας κρέατος κινδυνεύει να φτάσει στο δυσμενές επίπεδο της καπνοβιομηχανίας, αν δεν αφαιρεθούν τα χημικά που προκαλούν καρκίνο από επεξεργασμένα προϊόντα, όπως το μπέικον και το ζαμπόν, προειδοποιούν επιστημονικές ομάδες εμπειρογνωμόνων και πολιτικών.
Με επικεφαλής τον καθηγητή Chris Elliott, επιστήμονα τροφίμων και τον καρδιολόγο Δρ. Aseem Malhotra, ο συνασπισμός ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια «συναινετική επιστημονική άποψη» ότι τα νιτρίδια που χρησιμοποιούνται για στη διαδικασία παραγωγής αλλαντικών παράγουν καρκινογόνους παράγοντες που ονομάζονται νιτροζαμίνες.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων που περιέχει αυτές τις χημικές ουσίες, έχει ως αποτέλεσμα 6.600 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η κυβερνητική δράση για την απομάκρυνση των νιτρωδών από τα επεξεργασμένα κρέατα είναι κάτι που δεν πρέπει να αργήσει πολύ», δήλωσε ο Malhotra. «Η βιομηχανία κρέατος πρέπει να ενεργήσει γρήγορα, πρέπει να δράσει τώρα, ή αλλιώς είναι καταδικασμένη σε ένα πλήγμα στη φήμη της, αντίστοιχο με αυτό του καπνίσματος».
Σε σημερινή δήλωσή του, ο συνασπισμός προειδοποιεί ότι «δεν έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα των νιτρωδών στο μεταποιημένο κρέας και τους κινδύνους για την υγεία, σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις που εκδίδονται τακτικά σχετικά με τη ζάχαρη και το λίπος στα τρόφιμα».
Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε στοιχεία που συνδέουν τα επεξεργασμένα κρέατα με 34.000 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου παγκοσμίως κάθε χρόνο και ταυτοποίησαν τα πιθανά αίτια στα νιτρώδη.
Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν φέτος, έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης συνέταξαν στοιχεία από 262.195 γυναίκες και συμπέραναν πως αν μειώσουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε αυτό με τη σειρά του να μειώσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Μια Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου John Hopkins εντόπισε μια άμεση σύνδεση μεταξύ των νιτρωδών και την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας. Η δεκαετής ανάλυση των περισσότερων από 1.000 ατόμων διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με επεισόδια ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να είχαν καταναλώσει πρόσφατα κρέατα που είχαν υποστεί επεξεργασία με νιτρώδη.
Ο συνασπισμός λέει ότι η βιομηχανία κρέατος ισχυρίζεται ότι τα νιτρώδη είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της αλλαντίασης και άλλων μολύνσεων. Ωστόσο, ο Malhotra δήλωσε ότι οι παραγωγοί ζαμπόν Πάρμας δεν έχουν χρησιμοποιήσει νιτρώδη εδώ και 25 χρόνια.
Τα νιτρώδη άλατα δίνουν σε προϊόντα όπως μπέικον και ζαμπόν το ελκυστικό ροζ χρώμα τους. Ορισμένες εταιρείες υποκαθιστούν αυτές τις ουσίες με φυσικές εναλλακτικές λύσεις.
Με πληροφορίες από Guardian