Έρευνα: Ο άνθρωπος έχει ένα κοινό με όλα τα θηλαστικά και βρίσκεται στην τουαλέτα

Έρευνα: Ο άνθρωπος έχει ένα κοινό με όλα τα θηλαστικά και βρίσκεται στην τουαλέτα Facebook Twitter
0

Δώδεκα δευτερόλεπτα. Τόσο κατά μέσο όρο χρόνο χρειάζονται οι άνθρωποι και τα θηλαστικά ζώα, μικρά και μεγάλα, για να αφοδεύσουν, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε μια προηγούμενη, ότι τα θηλαστικά χρειάζονται περίπου τον ίδιο χρόνο, ανεξαρτήτως μεγέθους, για να ουρήσουν.

Είτε πρόκειται για ελέφαντα, είτε για σκύλο, είτε για έναν άνθρωπο, τα κόπρανα χρειάζονται περίπου τον ίδιο χρόνο για να βρεθούν στο φως του ήλιου ή στον πάτο της τουαλέτας (εκτός φυσικά και υπάρχει θέμα δυσκοιλιότητας...).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την μηχανολόγο μηχανικό Πατρίτσια Γιανγκ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ατλάντα (Georgia Τech), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Soft Matter", σύμφωνα με το "New Scientist", βιντεοσκόπησαν διάφορα ζώα σε ζωολογικούς κήπους και στους δρόμους, ενώ έκαναν την ανάγκη τους.

Διαπιστώθηκε ότι η διάρκεια αφόδευσης είναι περίπου σταθερή στα 12 δευτερόλεπτα (με απόκλιση συν/πλην επτά δευτερολέπτων) είτε το ζώο έχει βάρος τέσσερα κιλά είτε 4.000. Ένα άλλο εύρημα είναι ότι το μήκος των κοπράνων είναι χονδρικά πενταπλάσιο από τη διάμετρο του ορθού (μέρους του πρωκτικού σωλήνα) των ζώων. Τα μεγαλύτερα ζώα ασφαλώς παράγουν κόπρανα μεγαλύτερα σε μήκος.

Επίσης, όλα τα ζώα παράγουν κατά μέσο όρο δύο κόπρανα κάθε φορά. Ακόμη, ανάλογα με τη διατροφή των ζώων, επηρεάζεται η πυκνότητα των κοπράνων, οπότε τα ζώα παράγουν κόπρανα είτε ελαφριά που επιπλέουν στο νερό, είτε βαριά που βυθίζονται. Φυτοφάγα ζώα όπως οι ελέφαντες, τα πάντα και τα καγκουρό κάνουν ελαφριά κόπρανα, ενώ σαρκοφάγα ζώα όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι αρκούδες παράγουν βαριά κόπρανα.

Εξάλλου, οι υπολογισμοί των ερευνητών έδειξαν ότι τα ζώα κατά μέσο όρο εισάγουν στο σώμα τους τροφές που έχουν βάρος έως το 8% του σώματός τους, ενώ αποβάλλουν με την αφόδευση έως το 1% μόνο του συνολικού βάρους τους.

 Γιατί όμως τα ζώα αφοδεύουν τόσο γρήγορα; «Η μυρωδιά των κοπράνων προσελκύει θηρευτές, πράγμα επικίνδυνο για τα ζώα. Αν μείνουν παραπάνω για την ανάγκη τους, θα εκθέσουν τον εαυτό τους και θα ριψοκινδυνεύσουν να γίνουν αντιληπτά», δήλωσε η Γιάνγκ.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM