ΣΗΜΕΡΑ

Έρευνα: Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ζώα δεν καταγράφονται από τους επιστήμονες

Η ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ζώα δεν καταγράφονται από τους επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα Facebook Twitter
Πίθηκοι μακάκοι στην Ιαπωνία, φωτ.: Unsplash
0

Οι σεξουαλικές συμπεριφορές ανάμεσα σε ζώα του ίδιου φύλου μπορεί να ακούγονται συχνότερα πλέον από ό,τι στο παρελθόν, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι παραμένει μεγάλο το χάσμα μεταξύ του πόσο συχνά συμβαίνει και του πόσο συχνά ακούμε γι' αυτό.  

Η έρευνα διαπίστωσε ότι σεξουαλική έλξη ανάμεσα σε πρωτεύοντα και άλλα θηλαστικά του ίδιου φύλου, παρατηρείται ευρέως από τους επιστήμονες αλλά σπάνια δημοσιεύεται. 

Η Κάριν Άντερσον βασική συγγραφέας της έρευνας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δήλωσε: «Αυτό φαίνεται να οφείλεται στην αντίληψη των ερευνητών ότι η σεξουαλική συμπεριφορά με ζώα του ίδιου φύλου είναι πολύ σπάνια. Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ότι είναι κάτι που παρατηρείται συχνά»

Από 65 ερευνητές που μελετούσαν 52 διαφορετικά είδη, το 77% των επιστημόνων είχε παρατηρήσει σεξουαλική συμπεριφορά ανάμεσα σε ζώα του ίδιου φύλου,  αλλά μόνο το 48% από αυτούς, είχε συλλέξει δεδομένα και μόλις το 19% είχε δημοσιεύσει τα ευρήματά του, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.  

Ορισμένα είδη, όπως οι πιγκουίνοι και οι πίθηκοι μακάκοι της Ιαπωνίας, είναι διάσημοι για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις τους, αλλά τείνουν να παρουσιάζονται ως ακραίες περιπτώσεις. Τα νέα δεδομένα ωστόσο καταδεικνύουν ότι έχουν παρατηρηθεί ζευγαρώματα ανάμεσα σε ομόφυλα ζώα σε πολλά είδη χωρίς αυτό να έχει αναφερθεί προηγουμένως. Τέτοια ζώα είναι οι τυφλοπόντικες, οι σκίουροι, τα κοάτι και διάφορα είδη πιθήκων

Η Κάριν Άντερσον δήλωσε ότι η αντίληψη ότι η σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου είναι σπάνια στα ζώα έχει τροφοδοτήσει την αφήγηση ότι είναι «αφύσικη» στους ανθρώπους. «Νομίζω ότι αυτή η αφήγηση πρέπει να διορθωθεί», είπε. «Ένα πράγμα που νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η σεξουαλική συμπεριφορά ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου είναι ευρέως διαδεδομένη και φυσική στο ζωικό βασίλειο». 

Η σεξουαλική συμπεριφορά ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά ζώα του ίδιου φύλου

Ο Τζος Ντέιβις, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο και συγγραφέας του βιβλίου «A Little Gay Natural History», δήλωσε: «Σε περίπου 1.500 είδη έχουν παρατηρηθεί ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές, αλλά αυτό είναι σίγουρα μια υποεκτίμηση, καθώς τέτοιες συμπεριφορές έχουν καταγραφεί σχεδόν σε κάθε κατηγορία ζώων όπως είναι οι αράχνες, τα καλαμάρια ή οι πίθηκοι». 

«Είναι φυσικό για σχεδόν όλα τα είδη», πρόσθεσε. «Είναι μάλλον πιο σπάνιο να είναι ένα αμιγώς ετεροφυλόφιλο είδος». 

Ο καθηγητής Πολ Βάσεϊ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Lethbridge στην Αλμπέρτα, μελετά τη θηλυκή ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στους ιαπωνικούς μακάκους για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι σε ορισμένους πληθυσμούς, όπως αυτός που μελετώ, η θηλυκή ομοφυλοφιλική συμπεριφορά εμφανίζεται σχετικά συχνά», είπε, προσθέτοντας ότι σε πολλά είδη είναι μάλλον λιγότερο συχνή και δύσκολα μελετάται ποσοτικά. 

Το «δαρβινικό παράδοξο» και η εξέλιξη των ειδών 

Στο παρελθόν, οι σεξουαλικές συμπεριφορές του ίδιου φύλου συχνά πλαισιώνονταν ως «δαρβινικό παράδοξο» - προφανώς σε αντίθεση με την εξελικτική πίεση για επιβίωση και αναπαραγωγή.  

Ωστόσο, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ορισμένες σεξουαλικές συμπεριφορές του ίδιου φύλου μπορεί να έχουν εξελικτικά πλεονεκτήματα. Στους μαύρους κύκνους, τα αρσενικά ζευγάρια συχνά φλερτάρουν το ένα το άλλο, κλέβουν αυγά, μεγαλώνουν μαζί τους νεοσσούς και είναι πιο επιτυχημένα στην εξασφάλιση της επιβίωσης αυτών των νεοσσών από ό,τι τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια κύκνων. 

Με πληροφορίες από Guardian 

 

 

Τech & Science
0

ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια, το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM