ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Έρευνα: Πώς ένα smartphone θα μπορούσε να «καταλάβει» πότε είναι κάποιος μεθυσμένος

Έρευνα: Πώς ένα smartphone θα μπορούσε να «καταλάβει» πότε είναι κάποιος μεθυσμένος Facebook Twitter
0

Σύντομα τα smartphone θα μπορούσαν να είναι σε θέση να «καταλάβουν» πότε κάποιος είναι μεθυσμένος- ακόμη κι αν ο ίδιος δεν το έχει αντιληφθεί- με βάση τον τρόπο που περπατά.

Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας που έκανε ο Μπράιαν Σαφολέτο, με ομάδα του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Αυτό που ήθελαν να διαπιστώσουν οι επιστήμονες είναι αν μπορούν να εκμεταλλευτούν το επιταχυνσιόμετρο που διαθέτουν τα περισσότερα smartphone, για να ανιχνεύσουν τις αλλαγές στον τρόπο βαδίσματος κάποιου που είναι μεθυσμένος.

Οι επιστήμονες επιστράτευσαν 22 εθελοντές, από 21 έως 43 ετών και τους έδωσαν μία ώρα προκειμένου να καταναλώσουν ποσότητα βότκας που είναι αρκετή για να υπάρχει συγκέντρωση αλκοόλ 0,2% στην ανάσα τους (το όριο για την οδήγηση στις ΗΠΑ είναι 0,08% αλκοόλ στο αίμα).

Στη συνέχεια, οι μετέχοντες έκαναν κάθε ώρα, για ένα επτάωρο, μία άσκηση βαδίσματος, ενώ οι επιστήμονες μετρούσαν το επίπεδο αλκοόλ στην ανάσα τους. Η άσκηση προέβλεπε να κάνουν δέκα βήματα σε μια ευθεία γραμμή, να κάνουν στροφή και να επιστρέψουν κάνοντας άλλα 10 βήματα.

Κάνοντας την άσκηση, είχαν χαμηλά στην πλάτη τους- σε ζώνη- ένα smartphone- το οποίο κατέγραφε την επιτάχυνση όπως και τις κινήσεις μπρος- πίσω, πάνω- κάτω και τις πλευρικές που έκαναν οι μετέχοντες περπατώντας.

Περίπου στο 90% των περιπτώσεων οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις αλλαγές στο βάδισμα, που ανίχνευσαν οι αισθητήρες του τηλεφώνου, για να προβλέψουν με ακρίβεια πότε το ποσοστό αλκοόλ ήταν πάνω από 0,08%.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν περαιτέρω μελέτες, με τους μετέχοντες να κρατούν το smartphone ή να το έχουν στην τσέπη τους, ενώ κάνουν την άσκηση βαδίσματος. «Αυτή η ελεγχόμενη εργαστηριακή μελέτη δείχνει ότι τα τηλέφωνά μας μπορούν να είναι χρήσιμα για την αναγνώριση σημαδιών για δυσλειτουργίες που σχετίζονται με το αλκοόλ», δήλωσε ο Σαφολέτο.

«Μεταφέρουμε ισχυρούς αισθητήρες πάνω μας, όπου κι αν πάμε. Πρέπει να μάθουμε να τους χρησιμοποιούμε για να υπηρετούν καλύτερα τη δημόσια υγεία», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM