Έρευνα: Τοξικά «παντοτινά χημικά» εντοπίστηκαν σε χαρτί υγείας σε όλο τον κόσμο

Έρευνα: Τοξικά «παντοτινά χημικά» εντοπίστηκαν σε χαρτί υγείας σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Νέα έρευνα έδειξε ότι το χαρτί υγείας, που ελέγχθηκε για τα τοξικά PFAS, γνωστά ως «παντοτινά χημικά», μπορεί να είναι μία σημαντική πηγή ρύπανσης.

«Το χαρτί υγείας θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά σημαντική πηγή PFAS που εισέρχεται στα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα PFAS περιέχουν ενώσεις και απόβλητα που καταλήγουν στις τουαλέτες και στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Οι ουσίες αυτές, τα «παντοτινά χημικά» (PFAS), που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, συσσωρεύονται και μπορεί να είναι τοξικές, έχουν βρεθεί σε υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 14.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως ώστε χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα να αντιστέκονται στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή δεν διασπώνται φυσικά ενώ έχουν συνδεθεί με καρκίνο, εμβρυϊκές επιπλοκές, ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι ουσίες PFAS, που άρχισαν να χρησιμοποιούνται στη δεκαετία του 1940 μεταξύ άλλων έχουν ανιχνευθεί σε πολλά προϊόντα προσωπικής περιποίησης, όπως καλλυντικά και καθαριστικά, που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά και τα οποία μετά πετάνε στη λεκάνη, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής Τίμοθι Τάουνσεντ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα ανέλυσαν ρολό από χαρτιά υγείας, στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική, καθώς επίσης δείγματα από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Το βασικό είδος PFAS που ανιχνεύθηκε, ήταν οι ουσίες diPAPs, οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν τις πιο σταθερές ουσίες PFAS σε υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ, το οποίο είναι δυνητικά καρκινογόνο.

Ειδικότερα οι ουσίες 6:2 diPAP βρέθηκαν να είναι άφθονες και στα δύο δείγματα, δηλαδή σε χαρτιά τουαλέτας και λύματα, αν και σε χαμηλά επίπεδα. Η μελέτη έλεγξε 21 γνωστές μάρκες χαρτιού υγείας στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, την Αφρική, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει.

Επίσης, οι εταιρείες που χρησιμοποίησαν ανακυκλωμένο χαρτί υγείας είχαν αντίστοιχες ποσότητες PFAS. Σύμφωνα δε, με την έρευνα μπορεί να μην υπάρχει εν τέλει αποφυγή αυτών των παντοτινών χημικών στο χαρτί υγείας.

Οι επιστήμονες στη συνέχεια συνδύασαν τα ευρήματά τους με στοιχεία από άλλες έρευνες που περιείχαν μετρήσεις PFAS στα λύματα, καθώς και με δεδομένα για την ανά κεφαλή χρήση χαρτιού υγείας σε διάφορες χώρες.

Υπολόγισαν έτσι ότι το χαρτί υγείας έχει συμβάλει κατά περίπου 4% στα ανιχνευόμενα επίπεδα των ουσιών 6:2 diPAP στα λύματα των ΗΠΑ και του Καναδά, 35% στη Σουηδία και 89% στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως το χαρτί υγείας συμβάλλει στην απελευθέρωση ουσιών PFAS στα λύματα πολύ περισσότερο στην Ευρώπη από ό,τι στη Βόρεια Αμερική.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM