Το πρώτο ζωντανό δείγμα ενός γιγαντιαίου, αρχαίου μαλακίου που μέχρι σήμερα ήταν γνωστό μόνο για το κέλυφός του ανακαλύφθηκε από ερευνητές στις Φιλιππίνες.
Πρόκειται για το μακρύτερο δίθυρο μαλάκιο του κόσμου, γνωστό και ως «Kuphus polythalamia», έναν συγγενή των μυδιών που θυμίζει σκουλήκι και ξεπερνά σε μήκος το ενάμισι μέτρο.
Άδεια, μακριά και άσπρα κελύφη που θυμίζουν χαυλιόδοντες ελεφάντων και ξεβράζονταν κατά καιρούς σε διάφορες ακτές, άφηναν υπόνοιες για την ύπαρξη αυτού του αρχαίου μαλάκιου, ενώ υπάρχουν ορισμένα που διατηρούνται μέσα σε αιθανόλη, σε συλλογές ανά τον κόσμο. Κανείς όμως δεν γνώριζε τι ακριβώς περιείχαν. Μέχρι σήμερα.
Η ερευνητική ομάδα χρειάστηκε να σκάψει τρία μέτρα βαθιά κάτω από το βυθό ενός λασπώδη κόλπου στο Μιντανάο για να βρει το χαρακτηριστικό κέλυφος του άγνωστου ζώου, έναν σωλήνα από ανθρακικό ασβέστιο, το υλικό της κιμωλίας.
Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα διακρίνονται οι επιστήμονες να κόβουν προσεκτικά ένα από τα κελύφη, αφήνοντας να αποκαλυφθεί ένα μακρύ, σκουρόχρωμο πλάσμα.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), το μαλάκιo παίρνει την ενέργειά του από μία μορφή θείου που υπάρχει μέσα στη λάσπη.
Σε αντίθεση με άλλα παρόμοια είδη μαλακίων που ανοίγουν τρύπες μέσα σε κορμούς και ξύλα που βρίσκονται στο νερό για να τραφούν, ο άγνωστος αυτός γίγαντας ζει μέσα στην οργανικά πλούσια, αλλά μολυσμένη λάσπη και μοιάζει να μην χρειάζεται τροφή. Αντ' αυτού στηρίζεται σε συμβιωτικά βακτήρια που ζουν στα βράγχια του.
Τα βακτήρια αυτά διασπούν το υδρόθειο που περιέχεται μέσα στη λάσπη, κάτι που δίνει στο περιβάλλον του «Kuphus polythalamia» μία οσμή σάπιου αυγού, και παράγουν οργανικό άνθρακα με τον οποίο τρέφουν τον ξενιστή τους.
Οι επιστήμονες μοιάζουν ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψή τους εξαιτίας αυτής ακριβώς της διαφοροποίησης στον τρόπο τροφής, σε σχέση με άλλα μαλάκια.
Με πληροφορίες από New Scientist, BBC και Daily Mail
σχόλια