Εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύει επικίνδυνες επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Εξέταση αίματος ανιχνεύει επικίνδυνες επιπλοκές της εγκυμοσύνης Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Ningbo της Κίνας εντόπισαν προγνωστικούς βιοδείκτες που παρέχουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για κοινές και επικίνδυνες επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές, για τις επιπλοκές της προεκλαμψίας, του διαβήτη της κύησης αλλά και της ενδοηπατικής χολόστασης. Και οι τρεις παθήσεις είναι επικίνδυνες αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το «κλειδί» για την πρόληψη δυσάρεστων συνεπειών. Τα αίτιά τους δεν είναι πλήρως κατανοητά, ούτε και η σύνδεσή τους με το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Σικιάν Τσεν αποφάσισε να διερευνήσει κατά πόσον συγκεκριμένες αλλαγές στο μικροβίωμα (ανιχνεύονται μέσω των επιπέδων των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, μεταβολιτών που παράγονται μετά τη ζύμωση του μικροβιόκοσμου) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 112 γυναίκες οι οποίες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: εκείνες που είχαν υγιή κύηση και εκείνες που είχαν διαγνωστεί με προεκλαμψία, διαβήτη της κύησης ή ενδοηπατική χολόσταση. Ο Τσεν και οι συνεργάτες του έλαβαν ιατρικό ιστορικό και δείγματα αίματος, τα οποία αναλύθηκαν για τα επίπεδα διαφόρων λιπαρών οξέων μικρής αλυσίδας: οξικό, προπιονικό, βουτυρικό, ισοβουτυρικό, ισοβαλερικό και εξανοϊκό οξύ.

Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι και οι τρεις ομάδες γυναικών που εμφάνισαν τις συγκεκριμένες επιπλοκές, είχαν αυξημένα επίπεδα ισοβουτυρικού οξέος. Οι γυναίκες με διαβήτη της κύησης και προεκλαμψία είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα ισοβαλικού, οξικού και προπιονικού οξέος. Αντίθετα, οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με ενδοηπατική χολόσταση είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα όλων των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, εκτός από ισοβουτυρικό οξύ. 

Ο διαβήτης της κύησης, η προεκλαμψία και η ενδοηπατική χολόσταση ευθύνονται για σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Οι βιοδείκτες που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αυτές τις καταστάσεις έγκαιρα μπορούν να σώσουν ζωές.

Αν και η έρευνα αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και να δοκιμαστεί σε κλινικό πλαίσιο, οι συγγραφείς προσβλέπουν σε μελλοντικές εργασίες που θα εξετάσουν το μικροβίωμα των κοπράνων για να προσδιορίσουν πόσο στενή είναι η συσχέτιση μεταξύ του μικροβιώματος και των επιπέδων λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, καθώς και σε μελέτες που θα ενσωματώνουν δεδομένα σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μικροβίωμα.

Με πληροφορίες από Medical Express

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM