Όπως αναφέρει με σημερινό του δημοσίευμα το Reuters, συσκευές που συνδέονται στον υπολογιστή μας μέσω USB όπως ποντίκια, πληκτρολόγια και USB stick, μπορεί να αποτελούν πηγή κινδύνου για τους υπολογιστές, αφού μπορεί να μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό που δημιουργεί κενά ασφαλείας και είναι δύσκολο στην ανίχνευση από τα συμβατικά antivirus προγράμματα.
Το παραπάνω προκύπτει από μελέτη της κορυφαίας εταιρείας ηλεκτρονικής ασφάλειας Security Research Labs, με έδρα το Βερολίνο, σύμφωνα με την οποία κάποιος χάκερ μπορεί να φορτώσει το κακόβουλο λογισμικό σε μικροσκοπικά, πάμφθηνα μικροτσιπ, που ελέγχουν τις λειτουργίες των συσκευών USB και εμπεριέχονται σε αυτές.
Όπως αναφέρει ο ιθύνων της έρευνας, Karsten Nohl, που ειδικεύεται στη μετάδοση ιών μέσω mobile συσκευών, η ομάδα του κατάφερε να γράψει κακόβουλο κώδικα μέσα στο μικροτσιπ που ελέγχει το USB τμήμα ενός memory stick (όχι στην μνήμη τους) και να μεταδώσει τον ιό σε υπολογιστή χωρίς να γίνει αντιληπτός από το antivirus πρόγραμμά του.
Μόλις μολυνθεί ο υπολογιστής, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε οποιαδήποτε συσκευή συνδεθεί μέσω της USB θύρας, εγγράφοντας το κακόβουλο λογισμικό στο τσιπ ελέγχου της USB σύνδεσής της, ενώ παράλληλα το μολυσμένο PC γίνεται έρμαιο των προθέσεων οποιουδήποτε θέλει να κλέψει ή να σβήσει δεδομένα. "Μετά τη μόλυνση μέσω USB, o ιός αυτο-πολλαπλασιάζεται και γίνεται ιδιαίτερα επίμονος. Δεν αφαιρείται ποτέ", ανέφερε στο Reuters, ο Nohl.
Η λύση που προτείνει ο Nohl και η ομάδα του στους κατασκευαστές συσκευών και αξεσουάρ που συνδέονται μέσω USB είναι να κάνουν "απόρθητα" τα συγκεκριμένα micrchip που μεταφέρουν το firmware σύνδεσης, ώστε να μην μπορεί κανείς να εγγράψει από πάνω κακόβουλο λογισμικό.
σχόλια