Το Facebook θα επιτρέψει στους χρήστες περισσότερο έλεγχο των εικόνων που κατέχουν και πού αυτές καταλήγουν.
Σε update της πλατφόρμας διαχείρισης δικαιωμάτων, η εταιρία αρχίζει σήμερα να δουλεύει με συγκεκριμένους συνεργάτες για να τους δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την κυριότητα των εικόνων και, στη συνέχεια, να ρυθμίσουν πού θα εμφανίζονται αυτές οι εικόνες, σε όλη την πλατφόρμα του Facebook, συμπεριλαμβανομένου του Instagram.
Στόχος είναι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό να ανοίξει για όλους, όπως ισχύει ήδη με τα δικαιώματα για μουσική και βίντεο, ωστόσο η εταιρεία δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.
Το Facebook δεν αποκάλυψε ποιοι είναι οι συνεργάτες του, αλλά αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να σημαίνει πως εάν ένα brand όπως το National Geographic δημοσιεύσει τις φωτογραφίες στο Facebook's Rights Manager, τότε θα μπορούσε να παρακολουθεί πού εμφανίζονται, όπως στις σελίδες Instagram άλλων brands.
Από εκεί, η εταιρία θα μπορούσε να επιλέξει να αφήσει τις εικόνες να παραμείνουν δημοσιευμένες, να εκδώσει αφαίρεση, που διαγράφει εντελώς την ανάρτηση, ή να χρησιμοποιήσει τοπικό αποκλεισμό, ήτοι το ποστ να παραμείνει ενεργό αλλά όχι ορατό σε περιοχές όπου δεν ισχύει το copyright της εταιρίας.
Για να διεκδικήσει τα πνευματικά του δικαιώματα, ο κάτοχος της εικόνας ανεβάζει ένα αρχείο CSV στο Rights Manager του Facebook, που περιέχει όλα τα metadata της εικόνας. Επίσης καθορίζει το πού ισχύουν τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ μπορούν να αφήσουν ορισμένες περιοχές εκτός.
Μόλις ο διαχειριστής επαληθεύσει ότι metadata και εικόνα ταιριάζουν, στη συνέχεια θα επεξεργαστεί αυτή την εικόνα και θα παρακολουθεί πού εμφανίζεται.
Εάν ένα άλλο άτομο προσπαθήσει να διεκδικήσει την κυριότητα της ίδιας εικόνας, τα δύο μέρη μπορούν να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς και το Facebook θα το αποδώσει τελικά σε όποιον το υπέβαλε πρώτα.
Εάν θέλουν τότε να υποβάλουν ένσταση για αυτή την απόφαση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις φόρμες αναφοράς IP.
Η ενημέρωση θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας του Instagram αυτή τη στιγμή, με λογαριασμούς που κοινοποιούν συχνά την ίδια εικόνα και κάνουν tag μόνο τον υποτιθέμενο αρχικό κάτοχο δικαιωμάτων.
Πλέον ο κάτοχος δικαιωμάτων μπορεί να αφαιρέσει την ανάρτηση χωρίς καθυστέρηση. Τελικά, οι δημιουργοί περιεχομένου μπορεί να καταλήξουν να πρέπει να επενδύουν σε δικές τους φωτογραφίες ή στην δημιουργία εικόνας για να μην τους κατεβάζουν τα ποστ. Και όλο αυτό να καταλήξει να μεταμορφώσει το Instagram σε αυτό που θέλει: να γίνει ένα μέρος με όπου κοινοποιούνται αυθεντικές φωτογραφίες- κάτι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στην περίπτωση των memes.
Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι ο καθορισμός του ποσοστού επεξεργασίας σε μια εικόνα, όπως ένα meme, πριν αξιολογηθεί ως «match» της εικόνας του κατόχου των δικαιωμάτων. Τα memes είναι συνεχώς υπό επεξεργασία, επομένως το Facebook πρέπει να καθορίσει εάν θα επιτρέψει στους χρήστες να αφαιρέσουν αυτά τα meme.
Τα πνευματικά δικαιώματα στο Instagram είναι πρόβλημα εδώ και χρόνια και πρόσφατα η εταιρεία δήλωσε ότι οι ιστότοποι χρειάζονται την άδεια των φωτογράφων για να ενσωματώνουν τις δημοσιεύσεις τους.
Με πληροφορίες από The Verge