ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

To φιάσκο με τα Ω-3 λιπαρά ― Τι έδειξαν νέες μελέτες για τα συμπληρώματα

To φιάσκο με τα Ω-3 λιπαρά ― Τι έδειξαν νέες μελέτες για τα συμπληρώματα Facebook Twitter
3

Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ω-3 λιπαρά προστατεύει από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πρόωρο θάνατο είναι λάθος, σύμφωνα με μεγάλη και περιεκτική επισκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων.

Χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν τέτοια συμπληρώματα τακτικά και για χρόνια. Η πεποίθηση ότι προστατεύει την καρδιά έχει εξαπλωθεί και προωθείται στην εμπορία των συμπληρωμάτων επειδή τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές είχαν δείξει ότι οι κάψουλες είχαν καρδιαγγειακά οφέλη.

Μικρές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Τα λιπαρά ωμέγα-3 βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα με πιο δημοφιλή τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, αλλά και τροφές όπως τα καρύδια και οι σπόροι.

Αλλά μια σημαντική επισκόπηση όλων των δοκιμών από το έγκριτο εργαστήρι Cochrane που διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο για να δοκιμαστεί η επίδραση του ωμέγα-3 σε περισσότερους από 112.000 ανθρώπους, λέει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα συμπληρώματα είχαν προσφέρει κάτι.

«Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα συμπεράσματα αυτής της ανασκόπησης που έρχονται σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι τα ωμέγα-3 συμπληρώματα προστατεύουν την καρδιά», δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια της Cochrane, Δρ. Lee Hooper από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

«Αυτή η μεγάλη συστηματική ανασκόπηση περιελάμβανε πληροφορίες από πολλές χιλιάδες ανθρώπους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παρά όλες αυτές τις πληροφορίες, δεν βλέπουμε αποτελέσματα προστασίας», ανέφερε.

Οι ερευνητές εξέτασαν 79 δοκιμές ωμέγα-3, από τις οποίες 25 θεωρήθηκαν εξαιρετικά αξιόπιστες επειδή σχεδιάστηκαν και διεξήχθησαν ορθά.

Οι μελέτες στρατολόγησαν άνδρες και γυναίκες, μερικούς υγιείς και άλλους με ασθένειες, από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία.

Κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν είχαν κληθεί να συνεχίσουν τη συνήθη διατροφή τους, ενώ οι υπόλοιποι λάμβαναν συμπλήρωμα με επιπλέον ωμέγα-3 λιπαρά για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Στις περισσότερες από τις δοκιμές, οι άνθρωποι της ομάδας που λάμβαναν το συμπλήρωμα κλήθηκαν να λάβουν ωμέγα-3 λίπη με τη μορφή μιας ημερήσιας κάψουλας. Κάποιοι κατανάλωναν  επιπλέον ποσότητες λιπαρών ψαριών ενώ σε άλλες περιπτώσεις συνδυάστηκε η λήψη συμπληρωμάτων με α-λινολεϊκό οξύ που είχε προστεθεί σε μαργαρίνη ή υπήρχε σε καρπούς.

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου δεν τροποποίησαν καθόλου τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με τους ερευνητές της Cochrane.

Η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών από συμπληρωμένη μαργαρίνη ή καρύδια οδήγησε σε ένα μικρό όφελος, αλλά η μείωση ήταν σχεδόν ανεπαίσθητη.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη συστηματική επανεξέτασή τους κατόπιν αιτήματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η οποία επικαιροποιεί τις οδηγίες της για τα πολυακόρεστα λίπη.

Η πεποίθηση ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις προήλθε από δυο θετικά αποτελέσματα δοκιμών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είπε η Lee. 

Η Lee είπε ότι δεν υπήρξαν αρκετές αποδείξεις  σε δοκιμές για να δείξουν εάν η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών είναι ευεργετική  αν και υποψιαζόταν ότι πιθανότατα είναι.

Ο Tim Chico, καθηγητής της καρδιοαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε ότι είναι απίθανο ότι οποιοδήποτε στοιχείο της διατροφής θα μπορούσε από μόνο του να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις.

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι αν και ορισμένα είδη διατροφής συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε το ευεργετικό στοιχείο της δίαιτας και να το προσφέρουμε ως συμπλήρωμα, γενικά δεν έχει καθόλου όφελος», ανέφερε. Αυτό συνέβη με  αρκετές βιταμίνες και τώρα έρχεται να επιβεβαιωθεί και με τα ω-3.

«Αυτά τα συμπληρώματα έχουν σημαντικό κόστος» είπε. «Αν κάποιος τα αγοράζει με την ελπίδα ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, θα τον συμβούλευα να ξοδέψει τα χρήματά του για τα λαχανικά».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
3

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Εγώ πάλι βλέπω οτι είναι βλακώδες να αντιμετωπίζεται τοσο μονοδιάστατα ένα θρεπτικό συστατικό (ή καλύτερα μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών). Τα πολυακόρεστα εχουν ρόλους σε ποικίλες βιοχημικές διεργασίες και πρέπει να λαμβάνονται από την διατροφή ή με συμπληρώματα προς χρήση απο τον οργανισμό. Η λήψη μαργαρίνων στη μελέτη και η πρόταση για τα λαχανικά ως καρδιοπροστατευτικά με κάνει να βλέπω με σκεπτικισμό το εγχείρημα.
Τα Ω-3 δεν λειτουργούσαν ποτέ θεραπευτικά. Αλλά και προληπτικά δεν λειτουργούν μια που έχουμε καταστρέψει γενικά στην διατροφή μας τον κύκλο του ασβεστίου. Η χοληστερίνη δεν σκοτώνει μόνη της. Αλλά οι ασβεστώσεις των φλεβών - αρτηριών το κάνουν στιωπηλά. Παλαιότερα τρώγαμε αρνάκια - κατσίκια τα οποία είχαν φάει χόρτα και όχι έτοιμες τροφές εμπορίου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν με διάφορους μηχανισμούς ( Κ2 - αμινοξέα) το αβέστιο καθαρίζονταν απο το αίμα και πήγαινε στα κόκκαλα. Τώρα μένει στο αίμα και κολλά στα τοιχώματα των φλεβών καταστρέφοντάς τις. Η χολιστερίνη απλά επιβαρύνει την κατάστση. Η μόνη λύση είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση πράσινων χόρτων (οχι μόνο λαχανικών) και να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος εμπορίου στο ελάχιστο. Τα συμπληρώματα ακόμα και της Κ2 δεν φαίνεται να βοηθούν γιατί η απορρόφηση της είναι προβληματική. Καλή υγεία!!!
Βέβαια το μουρουνόλαδο ήταν πολύ υγιεινό όταν στην Ελλάδα έτρωγαν τις κονσέρβες της UNRRA και ίσως είναι ακόμα μια και έχει πολλές βιταμίνες πέρα από ω3. Αλλά να τρως στην Ελλάδα σολομό ιχθυοκαλλιέργειας που τον βάφουν κόκκινο και όχι ελεύθερη σαρδέλα ή κεφαλοχώρι ή άλλο ελληνικό και ελεύθερο ψάρι ειδικά το καλοκαίρι που είναι η εποχή τους είναι τρελό.