Οι νέες εγκαταστάσεις τεχνολογίας που εγκαινίασε το Βίλνιους έχουν κάτι από μέλλον: Οι φουτουριστικές «πύλες» συνδέουν τους πολίτες του Βίλνιους και του Λούμπλιν στην Πολωνία σε πραγματικό χρόνο.
Η εγκατάσταση είναι σφαιρική, σαν καθρέπτης, με φωτισμό LED που της προσδίδει φουτουριστικό άερα. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος το οποίο, σε καιρούς πανδημίας και εγκλεισμού εκατομμυρίων ανθρώπων, λαμβάνει άλλη σημασία, αναδεικνύοντας την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, μεταξύ των λαών.
Για την ακρίβεια, πολύ πριν τον κορωνοϊό, οι μηχανικοί του Πολυτεχνείου του Βίλνιους και του ιδρύματος Benediktas Gylys οραματίστηκαν το εγχείρημα αυτό ως αντίδοτο «στην κοινωνική απομόνωση» και «τη μοναχική αντίληψη της ζωής».
Όπως αναφέρει η Benediktas Gylys στην ανακοίνωσή της, οι πύλες είναι «μια διαδραστική γέφυρα στην ενότητα, μια πρόσκληση υπέρβασης των προκαταλήψεων, των διαφωνιών που ανήκουν στο παρελθόν, μια πρόσκληση υπέρβασης της ψευδαίσθησης τού 'εμείς κι αυτοί'».
Αρχής γενομένης από τις δύο αυτές πόλεις σε Λιθουανία και Πολωνία, οι εμπνευστές του εγχειρήματος φιλοδοξούν να μεταφέρουν τις πύλες διάδρασης σε Λονδίνο και Ρέικιαβικ, φέρνοντας πιο κοντά Βρετανία και Ισλανδία.
Με πληροφορίες από DesignTaxi