Μια εβδομάδα μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, το Συμβούλιο Εταιρειών Πληροφορικής (Information Technology Industry Council) που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου (Google, Microsoft, Apple, Facebook κ.α.) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το αίτημα της Ομάδας των Είκοσι (G20) για αποδυνάμωση των μέτρων κρυπτογράφησης. Μέτρο που στοχεύει στην διευκόλυνση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των τζιχαντιστών και άλλων τρομοκρατών, ανά τον κόσμο.
Η Ομάδα των Είκοσι (G20) συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν ήταν και οι από κοινού προσπάθειες μεταξύ των κρατών-μελών, για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής ασφάλειας και παρακολούθησης των κινήσεων του Ισλαμικού Κράτους που φέρεται να χρησιμοποιεί εκτενώς τα κοινωνικά δίκτυα και τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων (δηλ. πλατφόρμες, όπως iMessage ή WhatsApp), για την οργάνωση χτυπημάτων. Κάτι που απαιτεί την συνεισφορά των εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τις επικοινωνίες μέσω apps, σχεδόν αδιαπέρστες σε υποκλοπές με ισχυρά μέτρα κρυπτογράφησης, για να διασφαλίσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών.
Εις απάντηση αυτών, ο Διευθύνων Σύμβουλος του I.T.I. εκπροσωπώντας τους 'μεγάλους' της τεχνολογίας, δήλωσε ότι:
"εκτιμούμε αφάνταστα το έργο του νόμου και των διεθνών οργανισμών ασφαλείας για την προστασία του κόσμου, όμως η χαλάρωση των μέτρων κρυπτογράφησης ή διάνοιξη κερκόπορτας σε συσκευές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους "καλούς" θα δημιουργήσει τρωτά σημεία που θα είναι έκθετα στους "κακούς" οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τα εκμεταλλευτούν για να προκαλέσουν δολιοφθορές. Η αποδυνάμωση της ασφάλειας για την ενίσχυση και την εξέλιξη της... ασφάλειας, απλά δεν βγάζει νόημα".
Η παραπάνω επιστολή έρχεται ως συνέχεια του δημοσίου διαλόγου που έχει ανοίξει τον τελευταίο χρόνο με τη συμμετοχή ειδικών ασφαλείας, οργανώσεων για την προστασία της ιδιωτικότητας και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι προειδοποιούν τις αρχές -που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση - ότι οι 'κερκόπορτες' σε λογισμικό και συσκευές, αφήνουν έκθετα τα δεδομένα σε κακόβουλους χάκερς.
"Η κρυπτογράφηση είναι ένα εργαλείο στο οποίο βασιζόμαστε και χρησιμοποιούμε καθημερινά για να κρατάμε τους εγκληματίες μακριά από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, και να διασφαλίζουμε τα μέσα συγκοινωνιών όπως τα αεροπλάνα, από κακόβουλες επιθέσεις", καταλήγει η επιστολή του Information Technology Industry Council, αναφέρει το Reuters.