Από τη δεκαετία του 1990 και ύστερα η εμφάνιση καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.
Ερευνητές επεξεργάστηκαν διάφορες μελέτες για να προσδιορίσουν πιθανούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο σε πρώιμη ηλικία και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Clinical Oncology.
Παρατηρούν πως παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, η παχυσαρκία και η περιβαλλοντική έκθεση, μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμου καρκίνου.
Ο Δρ. Andrew K. Dingwall, καθηγητής βιολογίας του καρκίνου και παθολογίας και εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loyola, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε πως η έρευνα «δίδει μία οπτική του αντίκτυπου που μπορεί να διαδραματίζουν η διατροφή, η άσκηση και το περιβάλλον στην ανάπτυξη πρώιμων καρκίνων».
Η έρευνα μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν την περίοδο μεταξύ 2000 και 2012 και είχαν σχέση με 14 τύπους καρκίνου, που παρουσίαζαν αύξηση σε άτομα κάτω των 50. Μεταξύ αυτών ήταν: καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου, του εγκεφάλου, του προστάτη κ.α.
Τρόπος ζωής και κίνδυνος καρκίνου
Μετά την ανάλυση της βιβλιογραφίας, παρατήρησαν ότι όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να μεσολαβήσουν αρκετές δεκαετίες μεταξύ της αρχικής κυτταρικής βλάβης και της κλινικής ανίχνευσης του καρκίνου.
Σημείωσαν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης πρώιμου κινδύνου μπορεί να αυξάνονται βάσει τρόπου ζωής. Όπως παρατηρείται, οι παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο είναι οι εξής:
- Δυτικοποιημένη διατροφή, η οποία ορίζεται ως πλούσια σε κορεσμένα λίπη, κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αλλά, είναι μικρή η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών και δημητριακών ολικής άλεσης
- Χαμηλότερα ποσοστά θηλασμού και αυξημένη κατανάλωση βρεφικού γάλακτος
- Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
- Κάπνισμα
- Μη επαρκής ύπνος
- Νυχτερινή εργασία
- Αλλαγές στην αναπαραγωγή
- Αύξηση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2
- Άσκηση
Οι ερευνητές ανέφεραν, επίσης, ότι οκτώ από τους 14 καρκίνους που μελετήθηκαν σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα και στάθηκαν στους παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβίωμα.
Όταν ρωτήθηκε πώς οι παράγοντες του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, η Δρ. Gypsyamber D'Souza, καθηγήτρια επιδημιολογίας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Medical News Today:
«Παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρκίνων. Κατά πάσα πιθανότητα, οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη φλεγμονή και να επηρεάσουν ή να διαταράξουν τις κυτταρικές ρυθμιστικές διαδικασίες, αυξάνοντας έτσι άμεσα τον κίνδυνο, και μπορούν να προκαλέσουν άλλες χρόνιες ασθένειες οι οποίες στη συνέχεια, με τη σειρά τους, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου» είπε και τόνισε πως ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία 30 χρόνια.
Οι επιστήμονες κατέληξαν, επίσης, στο συμπέρασμα πως πρώιμοι καρκίνοι μπορεί να οφείλονται και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, στους οποίους το άτομο εκτίθεται σε νεαρή ηλικία.
Πώς μειώνεται ο κίνδυνος
Ο Δρ. Tomotaka Ugai, ερευνητής παθολογίας στο Νοσοκομείο Brigham and Women's της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και συμμετέχων στην έρευνα, έδωσε μερικές συμβουλές ως πως το πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος.
- Αποφυγή κατανάλωσης πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, ζωικών λιπαρών, γλυκών και μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος
- Αποφυγή ζάχαρης
- Συχνή άσκηση
- Αποφυγή καπνίσματος
- Αποφυγή αλκοόλ
- Καλός ύπνος
- Μείωση των ωρών μπροστά σε μία οθόνη
- Εμβολιασμός κατά μικροοργανισμών που προκαλούν καρκίνο, όπως HPV και HBV
Με πληροφορίες από Medical News Today