Αντιπαρέρχομαι γρήγορα το σεξιστικό ομόηχο της λέξης (Beats Vs. Bitch), που αποτελεί ένα τμήμα της γενικότερης κουλτούρας του hip hop, και μπαίνω απευθείας στο ψητό.
Η είδηση έσκασε σε μορφή φήμης, σαν φυσικό φαινόμενο, και δημιούργησε ένα τσουνάμι δημοσιευμάτων που προσπάθησαν να ερμηνεύσουν γιατί η Apple τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επέλεξε να ξοδέψει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει μια εταιρεία που φτιάχνει ακριβά ακουστικά και διαθέτει μια υπηρεσία streaming μουσικής.
Οι απόψεις που ακούστηκαν για τη –φημολογούμενη– μεγαλύτερη εξαγορά της ιστορίας της ήταν πάμπολλες, άλλες ενδιαφέρουσες και άλλες συνωμοσιολογικές. «Το κάνει για τα Wearables» ή «γιατί το iTunes είναι σε πτώση και θέλει να εισβάλει στη streaming μουσική που είναι hot».
Το πιο hot, πάντως, ήταν το βίντεο όπου ο ένας εκ των ιδιοκτητών της Beats Electronics, o Dr. Dre, φώναζε μεθυσμένος «Billionaire boys, motherfuckers», επιβεβαιώνοντας, άθελά του τη φημολογούμενη εξαγορά.
Από τις ψυχραιμότερες απόψεις που κατάφερα να αλιεύσω και την παραθέτω εδώ είναι αυτή του εμβληματικού αναλυτή της μουσικής βιομηχανίας Bob Lefsetz.
O Lefzets, στο διάσημο newsletter του, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Apple, οσμιζόμενη την επερχόμενη αποτυχία του μοντέλου αγοράς μουσικής iTunes, έπρεπε πάση θυσία να εισβάλει στο streaming μοντέλο τύπου Spotify.
Τα ακουστικά και τα ηχεία δεν την ενδιαφέρουν, αν και θα βρει τρόπο να τα (μοσχο)πουλήσει.
Η Beats Music, μια εταιρεία που, εκμεταλλευόμενη την τάση νωρίς, κατάφερε να συγκεντρώσει μέσα σε 3 μήνες 111.000 εγγεγραμμένους χρήστες στην υπηρεσία μουσικής on demand, ήταν ο πολιορκητικός κριός της.
Όμως ο Lefzets υπογραμμίζει επίσης και τον ρόλο του άλλου ιδιοκτήτη της εταιρείας, του Jimmy Iovine, της μεγάλης αυτής μορφής της μουσικής βιομηχανίας και του ανθρώπου που ανέδειξε ονόματα όπως ο Bruce Springsteen, οι U2, ο EMINEM και η Lady Gaga.
Έτσι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Apple, με την επερχόμενη αυτή εξαγορά της Beats, αγόρασε μαζί και το καρνέ με τις γνωριμίες του Jimmy Iovine, που φυσικά αποτελείται από τα 2/3 της μουσικής βιομηχανίας. Δηλαδή, τους δεσμούς του με τη Universal και τη Warner Music.
Και με αυτά τα τεράστια κονέ στο τσεπάκι της και όχημα μια σχετικά νεοσύστατη εταιρεία streaming μουσικής, η Apple μπορεί να ελπίζει ότι θα ξαναπάρει τη μερίδα του λέοντος, ανακατεύοντας για άλλη μια φορά την τράπουλα που περιέχει το μυστικό της επί πληρωμή αγοράς μουσικής.
Ας μην ξεχνάμε, πάντως, υπενθυμίζει ο πεφωτισμένος αναλυτής, ότι ο market leader του streaming περιεχομένου παραμένει το YouTube.
σχόλια