Νέα τροπή παίρνει το σκάνδαλο της Cambridge Analytica μετά τις σημερινές αποκαλύψεις του Guardian, για το εύρος των ιδιωτικών δεδομένων που χρησιμοποίησε η εταιρεία, εν αγνοία των χρηστών.
Συγκεκριμένα, εκτός από τις δημόσιες αναρτήσεις και τις ενημερώσεις του timeline, η εφαρμογή του Αλεξάντρ Κόγκαν "This Is Your Digital Life" είχε πρόσβαση και σε ιδιωτικά μηνύματα, στο inbox των χρηστών, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.
Πρακτικά, όσοι εγκατέστησαν την εφαρμογή του Κόγκαν (που υποστήριζε ότι συλλέγει πληροφορίες για ψυχογραφικά τεστ), επέτρεψαν την πρόσβαση σε ιδιωτικά μηνύματα που έστελναν και λάμβαναν από επαφές τους.
Στην πρώτη δημόσια ανάρτησή του για το ζήτημα, στις 21 Μαρτίου, ο Ζούκερμπεργκ εκτιμούσε τον αριθμό των χρηστών που είχαν «κατεβάσει» την εφαρμογή στις 300.000.
Στη συνέχεια κάποια από αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα, κατά την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την στοχευμένη διαφήμιση και προώθηση υλικού, ανάλογα με το προφίλ του εκάστοτε αποδέκτη.
Το Facebook παραδέχεται πως η εταιρεία συμβούλων «ενδεχομένως» είχε πρόσβαση στα ιδιωτικά μηνύματα «ορισμένων» εκ των 87 εκατομμυρίων χρηστών που επηρεάστηκαν από το πρωτοφανές σκάνδαλο, χωρίς την ρητή συγκατάθεσή τους, μεταδίδει ο Guardian.
Πρόκειται για την πιο σοβαρή, έως τώρα, αποκάλυψη της υπόθεσης που κλυδωνίζει την δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο και τον 33χρονο, δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της.
Μιλώντας, χθες, για δεύτερη ημέρα στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ υποστήριξε πως και ο ίδιος έπεσε θύμα της διαρροής και της αθέμιτης χρήσης των προσωπικών του δεδομένων από την Cambridge Analytica.
Aρκετοί είναι ωστόσο οι αναλυτές που κατηγορούν την εταιρεία ότι, με την τοποθέτηση του ιδρυτή της μεταξύ των «θυμάτων», επιχειρεί να διασκευάσει τις εντυπώσεις.
Με πληροφορίες από Guardian, Facebook και Business Insider
σχόλια