H νέα αδιανόητη θεωρία του ίντερνετ: Είναι αυτός ένας αρχαιοελληνικός υπολογιστής;

H νέα αδιανόητη θεωρία του ίντερνετ: Είναι αυτός ένας αρχαιοελληνικός υπολογιστής; Facebook Twitter
10

Μια εγχώρια θεωρία συνωμοσίας φαίνεται ότι έκανε καριέρα και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να απασχολήσει και το LiveScience και την Laura Geggel που με τη βοήθεια ειδικών να την απορρίψει, παρατάσσοντας λογικά επιχειρήματα. Πρόκειται να τη θεωρία, με αφορμή μια αρχαιοελληνική παράσταση, που δείχνει μια μορφή να κρατά κάτι που μοιάζει με κουτί  και που για τους άφθονους δημιουργούς και οπαδούς τέτοιου είδους θεωριών δεν είναι παρά ένα lap top, άρα  οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που το είχαν κατασκευάσει πρώτοι.

Η θεωρία, έφτασε στην δημοσιογράφο  από τον ανώνυμο χρήστη του YouTube StillSpeakingOut, που διερωτόταν αν το Μαντείο των Δελφών διέθετε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ωστόσο, όπως δηλώνει ο Jeffrey Spier, ανώτερος έφορος αρχαιοτήτων Getty στο Μαλιμπού, στην Καλιφόρνια, που  κατέχει το άγαλμα, φυσικά δεν πρόκειται για υπολογιστή.

Αντ 'αυτού, το αντικείμενο μπορεί να είναι ένα κουτί κοσμημάτων, ή, ενδεχομένως, ένας αρθρωτός καθρέφτης, ή ένα κουτί  που περιέχει θυμίαμα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ένας άλλος ιστορικός καταρρίπτει και την ιδέα του StillSpeakingOut ότι το «laptop» διαθέτει και θύρες USB στο πλάι. «Είναι τρύπες για προσάρτηση ενός αντικειμένου, ίσως για ένα ξεχωριστό κομμάτι μαρμάρου», λέει ο Jeff Hurwit, καθηγητής της ιστορίας της τέχνης και της Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Το άγαλμα, περίπου του 100 π.χ. απεικονίζει μια καλά ντυμένη γυναίκα να χαλαρώνει σε μια μαλακή πολυθρόνα και να αγγίζει το καπάκι από ένα κουτί που κρατά υπηρέτρια, σύμφωνα με το Paul Getty Museum.

«Αυτά τα ταφικά αγάλματα έμπαιναν πάνω από τους τάφους των νεκρών, και ονομάζονται ναΐσκοι, ήταν μικροί ναοί αφιερωμένοι στον αποθανόντα», λέει ο Spier. Πιθανότατα είχε τριγωνική κορυφή όπου ήταν χαραγμένο το όνομα της θανούσης, προσθέτει.

Από την πλευρά του και ο Hurwit απορεί με τη θεωρία περί αρχαίου lap top. ¨Σοβαρά;», λέει.  «Το  laptop είναι στην πραγματικότητα ένα ρηχό δοχείο ή το καπάκι ενός δίσκου από τον οποίο η γυναίκα είναι έτοιμη να επιλέξει ένα κόσμημα,», τονίζει.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και για μια ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν του 1928, στην οποία διακρινόταν μια γυναίκα να κρατά στο αυτί κάτι που έμοιαζε με κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο ήταν μόνο ένα ακουστικό της εποχής για την βαρηκοΐα.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ