H νέα αδιανόητη θεωρία του ίντερνετ: Είναι αυτός ένας αρχαιοελληνικός υπολογιστής;

H νέα αδιανόητη θεωρία του ίντερνετ: Είναι αυτός ένας αρχαιοελληνικός υπολογιστής; Facebook Twitter
10

Μια εγχώρια θεωρία συνωμοσίας φαίνεται ότι έκανε καριέρα και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να απασχολήσει και το LiveScience και την Laura Geggel που με τη βοήθεια ειδικών να την απορρίψει, παρατάσσοντας λογικά επιχειρήματα. Πρόκειται να τη θεωρία, με αφορμή μια αρχαιοελληνική παράσταση, που δείχνει μια μορφή να κρατά κάτι που μοιάζει με κουτί  και που για τους άφθονους δημιουργούς και οπαδούς τέτοιου είδους θεωριών δεν είναι παρά ένα lap top, άρα  οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που το είχαν κατασκευάσει πρώτοι.

Η θεωρία, έφτασε στην δημοσιογράφο  από τον ανώνυμο χρήστη του YouTube StillSpeakingOut, που διερωτόταν αν το Μαντείο των Δελφών διέθετε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ωστόσο, όπως δηλώνει ο Jeffrey Spier, ανώτερος έφορος αρχαιοτήτων Getty στο Μαλιμπού, στην Καλιφόρνια, που  κατέχει το άγαλμα, φυσικά δεν πρόκειται για υπολογιστή.

Αντ 'αυτού, το αντικείμενο μπορεί να είναι ένα κουτί κοσμημάτων, ή, ενδεχομένως, ένας αρθρωτός καθρέφτης, ή ένα κουτί  που περιέχει θυμίαμα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ένας άλλος ιστορικός καταρρίπτει και την ιδέα του StillSpeakingOut ότι το «laptop» διαθέτει και θύρες USB στο πλάι. «Είναι τρύπες για προσάρτηση ενός αντικειμένου, ίσως για ένα ξεχωριστό κομμάτι μαρμάρου», λέει ο Jeff Hurwit, καθηγητής της ιστορίας της τέχνης και της Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Το άγαλμα, περίπου του 100 π.χ. απεικονίζει μια καλά ντυμένη γυναίκα να χαλαρώνει σε μια μαλακή πολυθρόνα και να αγγίζει το καπάκι από ένα κουτί που κρατά υπηρέτρια, σύμφωνα με το Paul Getty Museum.

«Αυτά τα ταφικά αγάλματα έμπαιναν πάνω από τους τάφους των νεκρών, και ονομάζονται ναΐσκοι, ήταν μικροί ναοί αφιερωμένοι στον αποθανόντα», λέει ο Spier. Πιθανότατα είχε τριγωνική κορυφή όπου ήταν χαραγμένο το όνομα της θανούσης, προσθέτει.

Από την πλευρά του και ο Hurwit απορεί με τη θεωρία περί αρχαίου lap top. ¨Σοβαρά;», λέει.  «Το  laptop είναι στην πραγματικότητα ένα ρηχό δοχείο ή το καπάκι ενός δίσκου από τον οποίο η γυναίκα είναι έτοιμη να επιλέξει ένα κόσμημα,», τονίζει.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και για μια ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν του 1928, στην οποία διακρινόταν μια γυναίκα να κρατά στο αυτί κάτι που έμοιαζε με κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο ήταν μόνο ένα ακουστικό της εποχής για την βαρηκοΐα.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM