Η Sheryl Sandberg, μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες της τεχνολογίας, ακτιβίστρια, συγγραφέας και Chief Operating Officer του Facebook μίλησε χθες στο CNBC.
Οι ημέρες σιωπής από τα κορυφαία στελέχη του Facebook, από την στιγμή που η εταιρεία απαγόρευσε την πολιτική συμβουλευτική υπηρεσία Cambridge Analytica από την πλατφόρμα της, ήταν ένα τραγικό λάθος, σύμφωνα με την Sheryl Sandberg.
Σε μια σύντομη συνέντευξη της στο CNBC, η Sandberg δήλωσε ότι η δική της απόφαση και του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, να περιμένουν πριν μιλήσουν δημοσίως για την εξελισσόμενη κρίση ήταν ένα λάθος το οποίο θα στοιχίσει στο Facebook.
«Μερικές φορές αργούμε να μιλήσουμε», είπε η Sandberg. «Αλλά, εάν κοιτάξω πίσω σε όλα αυτά που έχουν συμβεί, θα έλεγα στον εαυτό μου και στον Mark να απαντήσουμε νωρίτερα». Αυτή είναι η μοναδική σημαντική νέα είδηση από το κορυφαίο στέλεχος, μετά τη δημόσια εξομολόγηση του ιδρυτή της εταιρείας.
Η καταιγίδα που ξέσπασε μετά από την απόφαση του Facebook να απαγορεύσει την Cambridge Analytica το περασμένο Σάββατο - και τις επακόλουθες αποκαλύψεις ότι τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook είχαν πρόσβαση από την πολιτική συμβουλευτική και την εταιρεία μάρκετινγκ, χωρίς την άδεια των χρηστών – έχει πλέον κομματιάσει την μετοχή του κοινωνικού δικτύου, έχει μειώσει το απόθεμά του και έχει ξεσηκώσει ένα αρνητικό κλίμα σε όλο τον κόσμο, που ζητά νέα ρυθμιστικά μέτρα για τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
Η άλλη πληροφορία, από τη συνέντευξη της Sandberg στο CNBC, ήταν η παραδοχή της ότι η εταιρεία είναι «ανοιχτή» σε κυβερνητικούς κανονισμούς. Αλλά, αυτή η φράση της υποδεικνύει μια βασική παρανόηση (στην καλύτερη περίπτωση) και την κυνική περιφρόνηση (στη χειρότερη) για το ποιος παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία προστασίας των χρηστών του Facebook. Γιατί, τελικά αυτό που είπε, σημαίνει ότι δεν έχει σημασία εάν το Facebook είναι ανοιχτό σε νέους κανονισμούς – εάν η κυβέρνηση και οι αμερικανοί πολίτες επιθυμούν περισσότερο έλεγχο, οι κανονισμοί θα έρθουν.
Και απ' ότι φαίνεται η προτεινόμενη λύση του Facebook θα κοστίσει πάρα πολύ ακριβά στην εταιρεία, καθώς θα πρέπει να φέρει εγκληματολογικούς ελεγκτές για να εντοπίσουν ποιος άλλος μπορεί να έχει καταχραστεί τις άδειες συλλογής δεδομένων που η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία το 2007.
Πριν την αλλαγή της πολιτικής της εταιρείας εκείνη τη χρονιά, οι εταιρείες που ήθελαν να ψαρέψουν δεδομένα από το Facebook έπρεπε να έρθουν σε συναντήσεις με την εταιρεία και να συζητήσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα. Αυτό άλλαξε το 2007 και η συλλογή δεδομένων χρηστών ήταν στην πραγματικότητα κάτι που το ενθάρρυνε το ίδιο το Facebook, μέχρι το τέλος του 2015.
Και ναι, πράγματι, η εκστρατεία του Ομπάμα χρησιμοποίησε τα δεδομένα χρηστών (και των φίλων τους) από το Facebook, αλλά το έκανε με πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και σαφήνεια. Οπότε, το ζήτημα που έχει προκύψει τώρα είναι γιατί οι χρήστες δεν γνωρίζουν πώς διέρρευσαν τα δεδομένα τους όταν το Facebook αποφάσισε να κλείσει την πόρτα στη συλλογή πληροφοριών, το 2015.
Αυτό είναι που τώρα προσπαθεί το Facebook και η κυβέρνηση να ανακαλύψουν.
σχόλια