Χάρβαρντ: Η διασπορά του κορωνοϊού ίσως είχε αρχίσει στην Κίνα από τον Αύγουστο - Πεκίνο: «Γελοία η έρευνα»

Χάρβαρντ: Η διασπορά του κορωνοϊού ίσως είχε αρχίσει στην Κίνα από τον Αύγουστο - Πεκίνο: «Γελοία η έρευνα» Facebook Twitter
EPA
0

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να διαδιδόταν στην Κίνα ήδη από τις αρχές Αυγούστου του 2019, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες από τις επισκέψεις στα νοσοκομεία, καθώς και στα δεδομένα από τις μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ.

«Η αύξηση της κίνησης στα νοσοκομεία και τα δεδομένα από έρευνες για συμπτώματα στις μηχανές αναζήτησης στην Γουχάν προηγήθηκαν της καταγεγραμμένης έναρξης της πανδημίας του SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο 2019», σύμφωνα με την έρευνα.

«Ενώ δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν η αύξηση του όγκου αφορούσε άμεσα τον νέο ιό, τα στοιχεία μας υποστηρίζουν άλλη πρόσφατη εργασία που έδειξε ότι η εμφάνιση (του ιού) σημειώθηκε πριν από την ταυτοποίησή του στην Αγορά Θαλασσινών Χουανάν».

«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν επίσης την υπόθεση ότι ο ιός προέκυψε με φυσικό τρόπο στη νότια Κίνα και ενδεχομένως κυκλοφορούσε ήδη όταν εμφανίσθηκαν οι εστίες μόλυνσης στην Γουχάν», σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα έδειξε μεγάλη αύξηση των αυτοκινήτων στους χώρους στάθμευσης των νοσοκομείων τον Αύγουστο του 2019.

«Τον Αύγουστο, εντοπίσαμε μια μοναδική αύξηση στις έρευνες για διάρροια, οι οποίες δεν υπήρχαν στις προηγούμενες περιόδους εποχικής γρίπης, ενώ αντιστοιχούσαν ακριβώς στα δεδομένα των ερευνών για βήχα», σύμφωνα με την έρευνα.

«Γελοία η έρευνα» 

Το Πεκίνο χαρακτήρισε «γελοία» την έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που βασίσθηκε σε δορυφορικές εικόνες από τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και σε δεδομένα από τις μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ, με τους επιστήμονες να δηλώνουν πως δεν δίνει πειστικά στοιχεία για το πότε ξέσπασε η επιδημία.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ, απαντώντας σε ερώτηση για την έρευνα σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, είπε: «Νομίζω πως είναι γελοίο, απίστευτα γελοίο, να καταλήξει κάποιος σε αυτό το συμπέρασμα στη βάση επιφανειακών παρατηρήσεων όπως ο όγκος της κυκλοφορίας».

Η έρευνα, που δεν έχει ελεγχθεί από άλλους επιστήμονες, χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες από χώρους στάθμευσης νοσοκομείων στην Ουχάν --όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η ασθένεια στα τέλη του 2019-- και δεδομένα από τις μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ για λέξεις όπως «βήχας» και «διάρροια».

Ο Πολ Ντίγκαρ, ειδικός στην ιολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε πως η χρησιμοποίηση δεδομένων των μηχανών αναζήτησης και δορυφορικών εικόνων για την κίνηση στα νοσοκομεία προκειμένου να εντοπιστούν ξεσπάσματα μιας ασθένειας είναι «μια ενδιαφέρουσα ιδέα με κάποια εγκυρότητα».

Όμως είπε πως τα δεδομένα υποδηλώνουν μόνο μια συσχέτιση και --όπως σημείωσαν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ-- δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν την αιτία.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα εργασία, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι μας πάει πολύ μπροστά», δήλωσε ο Κιθ Νιλ, καθηγητής επιδημιολογίας μεταδοτικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, στη Βρετανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM