Σε μια μάλλον παράξενη ιστορία, ο αστυνομικός Ρίτσαρντ Χόρτον, που έγραφε για πάνω από ένα χρόνο το μπλογκ «Nightjack» (μην το ψάξετε, το έχει ήδη σβήσει), προσπάθησε να σταματήσει τους «Times» από το να αποκαλύψουν την πραγματική του ταυτότητα δικαστικά.
Όχι μόνο έχασε τη δίκη, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε ότι το μπλόγκινγκ ήταν «ουσιαστικά δημόσια και όχι ιδιωτική δραστηριότητα», εννοώντας ότι η ταυτότητα των μπλόγκερ δεν προστατεύεται νομικά.
Ο Ρίτσαρντ Χόρτον, που δούλευε στην αστυνομία του Λάνκασάιρ στη Βόρεια Αγγλία, κατάφερε να έχει 60.000 αναγνώστες την εβδομάδα με ποστ όπως «Όδηγός για νομοταγείς πολίτες που θεωρούνται ύποπτοι ή έχουν ήδη συλληφθεί. Λειτουργεί για τους κακούς, άρα θα πρέπει αν λειτουργήσει και για σας» (ο οδηγός συμπεριλάμβανε οδηγίες όπως «πείτε ότι θέλετε να αυτοκτονήσετε»). Στην πραγματικότητα, βέβαια, το γράψιμό του ήταν συναρπαστικό και κυρίως σπάνιο - περιέγραφε ακόμα και τις χειρότερες υποθέσεις με τρόπο ρεαλιστικό. Και πόσο συχνά διαβάζει κανείς τις ιστορίες ενός αστυνομικού;
Πέρυσι ο Ρίτσαρντ Χόρτον είχε κερδίσει το βραβείο «George Orwell» που απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα μπλογκ. O διευθυντής του βραβείου «Orwell», καθηγητής της ιστορίας των media Τζακ Σίτον, σχολίασε ότι ο Ρίτσαρντ Χόρτον είχε καταφέρει να κάνει το όραμα του Όργουελ πραγματικότητα: να μετατρέψει το πολιτικό γράψιμο σε τέχνη.
Αναρωτιέται πάντως κανείς γιατί ενώ η ίδια η αγγλική αστυνομία δεν κυνήγησε τον Χόρτον αποφάσισαν να το κάνουν οι «Times», φιμώνοντας έτσι μια νέα μορφή αυθεντικού ρεπορτάζ.
σχόλια