Χρήση αλγορίθμων για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού - Αυτό είναι το σχέδιο που εξετάζει η ΕΕ

Χρήση αλγορίθμων για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού - Αυτό είναι το σχέδιο που εξετάζει η ΕΕ Facebook Twitter
Η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού και πρωταγωνίστρια του ευρωπαϊκού αντιτράστ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δεν έχει διστάσει να τα βάλει με τεχνολογικούς κολοσσούς σαν την Apple και την Google.
0

Καθώς οι κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφαρμόζονται άμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δανέζα Επίτροπος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, έχει αναθέσει τη δημιουργία ειδικών αλγορίθμων που θα ελέγχουν μια υγιή ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά.

H επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε σε σημερινή της συνέντευξη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ είναι διατεθειμένες να δημιουργήσουν τους δικούς τους αλγόριθμους που θα ανιχνεύουν όσες εταιρείες χρησιμοποιούν λογισμικό, ώστε να καθορίζουν τις τιμές, σε σχέση με τους αντιπάλους τους.

Σύμφωνα με το Reuters, η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην Ευρώπη υπογράμμισε σήμερα την μεγάλη ανησυχία μεταξύ των αρχών σχετικά με τεχνολογικά προηγμένα εργαλεία, όπως οι αλγόριθμοι των υπολογιστών, οι οποίοι διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να συνεννοούνται χωρίς επίσημη συμφωνία ή ακόμη και χωρίς την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ηλεκτρονικό εμπόριο πέρυσι, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν αλγόριθμους για την παρακολούθηση των τιμών των ανταγωνιστών τους.

Και ενώ η Ευρώπη φαίνεται ότι θέλει να υλοποιήσει τη στρατηγική της για μια ψηφιακή ενιαία αγορά, η οποία θα τονώσει το ηλεκτρονικό εμπόριο, ένα ζήτημα που φαίνεται ότι προκύπτει είναι εάν οι δημιουργοί ή οι χρήστες τέτοιων αλγορίθμων μπορούν και να θεωρηθούν υπεύθυνοι για κάθε είδους εμπορική συμπαιγνία.

Γι' αυτό, η Επίτροπος δήλωσε ότι έχει αναθέσει μια μελέτη για το θέμα, προκειμένου να αναβαθμιστεί το ευρωπαϊκό αντιμονοπωλιακό ηλεκτρονικό «οπλοστάσιο». Τι σημαίνει αυτό για την ίδια; 

«Μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι δεν έχουν περάσει όλοι οι αλγόριθμοι από την Νομική Σχολή. Έτσι, ίσως υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλεύονται έναν αλγόριθμο, ο οποίος δεν έχει περάσει από το σχολείο της νομοθεσίας. Γι΄ αυτό θα θέλαμε να έχουμε τους δικούς μας αλγόριθμους, οι οποίοι θα είναι εκεί για να ελέγχουν την αγορά, ανακαλύπτοντας αν υπάρχει οποιαδήποτε συμπαιγνία που λαμβάνει χώρα», δήλωσε στη σημερινή της ομιλία.

Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ διαθέτει αυστηρούς κανόνες για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, ορισμένες πρακτικές απαγορεύονται. Οποιαδήποτε εταιρεία τους παραβιάζει, κινδυνεύει να της επιβληθούν πρόστιμα που μπορούν να ανέλθουν στο 10% του ετήσιου συνολικού κύκλου των εργασιών της. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που παραβιάζουν τους σχετικούς κανόνες κινδυνεύουν να τους επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις, ακόμη και φυλάκιση.

Σε μια ομιλία της πέρυσι, η Βεστάγκερ, δήλωσε ότι μπορεί να επιβάλει και μεγαλύτερα πρόστιμα (από το 10% του κύκλου εργασιών) σε εταιρείες που χρησιμοποιούν λογισμικό για να εξαπλώσουν τα καρτέλ τους.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM