Η ανασκόπηση της χρονιάς μέσω των συντακτών της Wikipedia

Η ανασκόπηση της χρονιάς μέσω των συντακτών της Wikipedia Facebook Twitter
0

Η Wikipedia έχει ξεφύγει εδώ και καιρό από το μοντέλο μιας απέραντης online συλλογής άρθρων που αφορούν γεγονότα, ανθρώπους και αντικείμενα και αποτελεί έναν "ζωντανό οργανισμό" που τρέφεται με την ροή της ιστορίας του κόσμου μας. 

Είτε πρόκειται για κάποια τραγωδία είτε ένα αθλητικό γεγονός, δουλειά της είναι να καταγράφει τα πάντα και, το κυριότερο, σε πραγματικό χρόνο, με το μέγεθός της πια να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ό,τι και να συμβεί επί -ή εκτός- του πλανήτη οι 125.000 συντάκτες της Wikipedia, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι εθελοντές, θα το καταγράψουν σχεδόν αυτοστιγμεί, προσθέτοντας στα ήδη 38 εκατομμύρια άρθρα της στις 288 γλωσσικές εκδόσεις της.

Λόγω της φύσης της, μπορεί να μην θεωρείται πάντα μια αξιόπιστη πηγή, δεν παύει όμως να είναι ένα σημείο αναφοράς όταν πρόκειται για πληροφορίες, είτε πρόκειται για την ηλικία διασημοτήτων είτε για τις τελευταίες εξελίξεις σε κάποιο τοπικό προωτάθλημα ποδοσφαίρου για τα 500 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες που δέχεται σε μηνιαία βάση. 

Το βίντεο που κυκλοφορεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, αποπειράται να καταγράψει ακριβώς αυτή την "οργανική" δομή της Wikipedia, μέσα από τα μάτια των συντακτών της σχετικά με το πώς βίωσαν το 2015, μια πλούσια χρονιά σε γεγονότα -καλά και κακά- μέσα από την επεξεργασία των άρθρων της.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM
«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Τech & Science / «Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια
LIFO NEWSROOM