Η ανασκόπηση της χρονιάς μέσω των συντακτών της Wikipedia

Η ανασκόπηση της χρονιάς μέσω των συντακτών της Wikipedia Facebook Twitter
0

Η Wikipedia έχει ξεφύγει εδώ και καιρό από το μοντέλο μιας απέραντης online συλλογής άρθρων που αφορούν γεγονότα, ανθρώπους και αντικείμενα και αποτελεί έναν "ζωντανό οργανισμό" που τρέφεται με την ροή της ιστορίας του κόσμου μας. 

Είτε πρόκειται για κάποια τραγωδία είτε ένα αθλητικό γεγονός, δουλειά της είναι να καταγράφει τα πάντα και, το κυριότερο, σε πραγματικό χρόνο, με το μέγεθός της πια να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ό,τι και να συμβεί επί -ή εκτός- του πλανήτη οι 125.000 συντάκτες της Wikipedia, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι εθελοντές, θα το καταγράψουν σχεδόν αυτοστιγμεί, προσθέτοντας στα ήδη 38 εκατομμύρια άρθρα της στις 288 γλωσσικές εκδόσεις της.

Λόγω της φύσης της, μπορεί να μην θεωρείται πάντα μια αξιόπιστη πηγή, δεν παύει όμως να είναι ένα σημείο αναφοράς όταν πρόκειται για πληροφορίες, είτε πρόκειται για την ηλικία διασημοτήτων είτε για τις τελευταίες εξελίξεις σε κάποιο τοπικό προωτάθλημα ποδοσφαίρου για τα 500 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες που δέχεται σε μηνιαία βάση. 

Το βίντεο που κυκλοφορεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, αποπειράται να καταγράψει ακριβώς αυτή την "οργανική" δομή της Wikipedia, μέσα από τα μάτια των συντακτών της σχετικά με το πώς βίωσαν το 2015, μια πλούσια χρονιά σε γεγονότα -καλά και κακά- μέσα από την επεξεργασία των άρθρων της.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM