Η Apple διακόπτει την αγορά κοβαλτίου για τα iPhones εξαιτίας όσων συμβαίνουν στα ορυχεία του Κονγκό

Η Apple διακόπτει την αγορά κοβαλτίου για τα iPhones εξαιτίας όσων συμβαίνουν στα ορυχεία του Κονγκό Facebook Twitter
2

H Apple ανακοίνωσε πως αναστέλλει προσωρινά την αγορά κοβαλτίου που εξορύσσεται με το χέρι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση ενός ρεπορτάζ του Sky News που καταγράφει τη σκλαβοποίηση, τη βάναυση εκμετάλλευση και τη στρατολόγηση παιδιών στην βιομηχανία εξόρυξης κοβαλτίου στη χώρα.

Ως γνωστόν, το κοβάλτιο είναι ένα από τα πολυτιμότερα ορυκτά στον κόσμο και θεωρείται απαραίτητο στη βιομηχανία της τεχνολογίας για τη λειτουργία των επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις μπαταρίες αυτοκινήτων. Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα κοβαλτίου βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό - μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Δεκάδες αναφορές οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, η Sony και η Samsung χρησιμοποιούν ποσότητες κοβαλτίου που προέρχονται από τα λεγόμενα «παραδοσιακά» ορυχεία της χώρας (σ.σ. μικρά, μη αυτοματοποιημένα μεταλλεία όπου οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν μόνο τα πιο βασικά εργαλεία) - όπου τηρούνται μόνο στοιχειώδεις (ή και καθόλου) κανονισμοί εργασίας.

Το 2016, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση που έδειξε πώς οι εταιρείες δεν προβαίνουν ούτε στους πιο βασικούς ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι δεν χρησιμοποιούνται παιδιά στην εξαγωγή του κοβαλτίου που χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι καμία χώρα δεν απαιτεί από τις εν λόγω εταιρείες να ελέγχουν ή να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού του κοβαλτίου.

Η έρευνα του Sky News διαπίστωσε πως ακόμη και 4 ετών παιδιά αναγκάζονται να εργάζονται στα ορυχεία, με τους εργοδότες μάλιστα να αποκρύπτουν ζητήματα υγείας που συνδέονται με τις αναθυμιάσεις, ενώ το μεροκάματο για μία ημέρα κοπιαστικής εργασίας ισοδυναμεί με περίπου 10 λεπτά του ευρώ.

Για να έχετε μία ιδέα ως προς το πώς λειτουργεί η αλυσίδα εφοδιασμού του κοβαλτίου, οι έμποροι μεταλλευμάτων αγοράζουν κοβάλτιο από συγκεκριμένες περιοχές όπου ανθεί η παιδική εργασία και έπειτα το πωλούν στην κονγκολέζικη εταιρεία Congo Dongfang Mining, θυγατρική του κινεζικού γίγαντα στον τομέα των μεταλλευμάτων Zhejiang Huayou Cobalt Ltd. Η Huayou, με τη σειρά της, επεξεργάζεται το κοβάλτιο και το πουλά σε κατασκευαστές μπαταριών που προμηθεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες φίρμες στον τομέα της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πέρυσι η Apple είχε δεσμευτεί ότι θα αυξήσει τους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού του κοβαλτίου, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει στη διακοπή αγοράς του πολύτιμου ορυκτού με τη δικαιολογία πως θα έπληττε θέσεις εργασίας.

Εντούτοις, όπως αποκαλύπτει η Washington Post, αυτή τη φορά η εταιρία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την αγορά κοβαλτίου.

«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τη Huayou για την δημιουργία ενός προγράμματος που θα ελέγχει πως τα μεμονωμένα, μικρής κλίμακας ορυχεία τηρούν τις προδιαγραφές μας», ανέφερε η Apple σε δήλωσή της, για να προσθέσει: «Και τα ορυχεία αυτά θα συμπεριληφθούν ξανά στην αλυσίδα εφοδιασμού μας μόλις είμαστε σίγουροι ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας»

Με πληροφορίες από Vox

Τech & Science
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Η ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, όπως αναφέρουν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM
TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM