Η ελληνική ομάδα χάκερ προπονείται για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας

Η ελληνική ομάδα χάκερ προπονείται για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας Facebook Twitter
0

Μια ομάδα από Έλληνες χάκερ συγκροτήθηκε και προπονείται για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας "European Cyber Security Challenge 2018".

Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς ταλέντων στο χώρο της προστασίας και της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων.

Ο διαγωνισμός ECSC '18, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15-17 Οκτωβρίου στο Λονδίνο, αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA-European Union Agency for Network and Information Security), ο οποίος λειτουργεί ως το κέντρο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών.

Η ελληνική αποστολή, η οποία υποστηρίζεται και φέτος από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, συγκροτήθηκε -όπως και πέρυσι- με ευθύνη του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χρήστο Ξενάκη.

Η ομάδα αποτελείται από δέκα νέους 14 έως 25 ετών, οι οποίοι ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στον προκριματικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Από τότε μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα παιδιά που προκρίθηκαν, ξεκίνησαν εντατικές προπονήσεις, με δοκιμασίες «χάκινγκ» και εκπαίδευση, η οποία είχε ως στόχο την ενημέρωση και την εξάσκησή τους στις σύγχρονες απειλές, τα κενά ασφαλείας και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι χάκερ για την παράκαμψη των συστημάτων ασφάλειας.

Στη φετινή ομάδα συμμετέχουν επαγγελματίες και μη χάκερ, ερευνητές ασφαλείας, αλλά και μαθητές, που ασχολούνται με το χάκινγκ. Η προετοιμασία των συμμετεχόντων συντονίζεται από τον Κωνσταντίνο Βαβούση, διευθυντή του Secnews.gr και πραγματοποιείται από ειδικούς της κοινότητας χάκερ «Hack the box community» και της ομάδας Greunion.

Ενεργή συμμετοχή στην οργάνωση και στο σχεδιασμό της εκπαίδευσης της ομάδας έχουν, επίσης, τα στελέχη της ADACOM και της εταιρείας UBITECH. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής συνεχίζουν να προπονούνται, ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού τον Οκτώβριο στο Λονδίνο.

Ο πρώτος διαγωνισμός «European Cyber Security Challenge» πραγματοποιήθηκε το 2015 στη Λουκέρνη της Ελβετίας με τη συμμετοχή έξι ομάδων προερχόμενων από κράτη, το 2016 ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Γερμανία με τη συμμετοχή δέκα εθνικών ομάδων, ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας με τη συμμετοχή 15 ομάδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM