Η εξωσωματική με κατεψυγμένα έμβρυα υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου στα παιδιά

Η εξωσωματική με κατεψυγμένα έμβρυα υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου στα παιδιά Facebook Twitter
0

Τα παιδιά που γεννιούνται μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση με κατεψυγμένα έμβρυα, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα (αύξηση 154%) να αναπτύξουν αργότερα καρκίνο, αν και ο κίνδυνος παραμένει μικρός (0,4% στο σύνολο των κατεψυγμένων εμβρύων), σύμφωνα με μία νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Δανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο στην Κοπεγχάγη, με επικεφαλής τη δρα Μάρι Χάργκριβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA), σύμφωνα με τις βρετανικές «Τέλεγκραφ» και «Ντέιλι Μέιλ», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από ένα εκατομμύρια μωρά, από τα οποία 2.217 διαγνώστηκαν με παιδικό καρκίνο πριν την ηλικία των 20 ετών. Εκείνα που προέρχονταν από κατεψυγμένα έμβρυα, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο (περίπου 44 περιπτώσεις ανά 100.000 μωρά εξωσωματικής έναντι 17 περιπτώσεις στα 100.000 μωρά που έχουν γεννηθεί από γυναίκες χωρίς προβλήματα γονιμότητας).

Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται με εξωσωματική από κατεψυγμένα έμβρυα έχουν μεγαλύτερο βάρος κατά τη γέννησή τους. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι η κρυοσυντήρηση των ωαρίων έχει επίπτωση στην μετέπειτα ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Η υπερβολική ενδομήτρια ανάπτυξη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παιδικού καρκίνου.

Οι κλινικές υπογονιμότητας συχνά συμβουλεύουν τις γυναίκες να καταψύχουν τα γονιμοποιημένα (από σπέρμα στο εργαστήριο) ωάριά τους για μελλοντική χρήση, καθώς αυτό τους επιτρέπει να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη δυνατότητά τους να κάνουν παιδί, καθώς τα νεότερα ωάρια είναι πιο υγιή και άρα πιθανότερο να οδηγήσουν σε επιτυχή κύηση. Ο αριθμός των γυναικών που επιλέγει να καταψύξει γονιμοποιημένα ωάρια έχει τετραπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι επιστήμονες, πάντως, κάλεσαν τις γυναίκες να μην πανικοβάλλονται από τη νέα έρευνα, καθώς η τεχνική κρυοσυντήρησης συνεχώς βελτιώνεται, ενώ η πιθανότητα καρκίνου παραμένει μικρή. Επίσης, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει πράγματι σχέση αιτίας-αποτελέσματος, παρά μόνο μία συσχέτιση, ανάμεσα στην κατάψυξη των ωαρίων και στον καρκίνο. Ακόμη, η έρευνα δεν βρήκε ότι η ίδια η τεχνική της εξωσωματικής οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, αλλά μόνο ότι η πιθανότητα είναι κάπως αυξημένη, όταν γίνεται χρήση κατεψυγμένων ωαρίων.

Η αυξημένη πιθανότητα καρκίνου πιθανώς οφείλεται στο ότι η ψύξη και μετά η απόψυξη του ωαρίου, καθώς και η χρήση χημικών ουσιών στην όλη διαδικασία, μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλαγές που αργότερα οδηγούν σε καρκινογένεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM