Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η Google σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα. Στόχος της η παροχή διαδικτυακής πρόσβασης ακόμη και στα πιο απομονωμένα μέρη του πλανήτη! Οι πηγές του δημοσιεύματος αναφέρουν ότι αρχικά πρόκειται να τεθούν σε τροχιά 180 μίνι-δορυφόροι, πριν επεκταθεί ο στόλος περαιτέρω.
Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός προσλαμβάνει συνεχώς εργαζομένους με προϋπηρεσία σε εταιρείες δορυφορικών συστημάτων, ενώ δεν εκλείπουν και οι αντίστοιχες εξαγορές start-ups. Το project διευθύνει ο Greg Wyler, ένας ιδρυτής μίας νεοφυούς εταιρείας δορυφορικής επικοινωνίας, της O3b Networks (Other 3 Billion). Η O3b έχει πειραματιστεί με δορυφόρους 700 kg, ωστόσο εικάζεται ότι η Google δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει δορυφόρους άνω των 110 kg. Επιπρόσθετα, οι πηγές αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια, καθώς αναθεωρείται συνεχώς ο αριθμός των δορυφόρων που απαιτείται για το εύρος της κάλυψης που επιθυμεί η Google.
Η Google είναι έτοιμη να επενδύσει τεράστια ποσά και να δοκιμάσει διαφορετικές στρατηγικές για να κερδίσει το επόμενο μεγάλο στοίχημα στο διαδίκτυο. Το μεγαλεπήβολο Project Loon ανακοινώθηκε πέρυσι τον Ιούνιο και περιλαμβάνει μετεωρολογικά μπαλόνια που πετούν ελεύθερα στη στρατόσφαιρα, παρέχοντας ταχύτητες πλοήγησης συγκρίσιμες με αυτές του 3G. Επιπλέον, το φετινό Απρίλιο έγινε γνωστή η εξαγορά της Titan Aerospace με σκοπό την αξιοποίηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών -τα λεγόμενα drones-, τα οποία μπορούν να πετούν αυτόνομα για μήνες ολόκληρους, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο ηλιακή ενέργεια. Σε μία ανάλογη κίνηση, το Facebook ανακοίνωσε ότι εξετάζει το δικό του πρόγραμμα αύξησης της διαδικτυακής κάλυψης και προσέγγισης νέων χρηστών, αναπτύσσοντας το δικό του σμήνος από drones!
Ο Tim Farrar, ένας εταιρικός σύμβουλος που έχει εργαστεί σε παρόμοια project, ισχυρίζεται ότι το δίκτυο δορυφόρων δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τα άλλα δύο εγχειρήματα. Μάλιστα, εξέφερε την άποψη ότι οι τεχνολογίες αυτές θα συμπληρώνουν έξυπνα η μία την άλλη, ώστε συνδυαστικά να προσφέρουν παγκόσμια κάλυψη.
Τέλος, ένας εκπρόσωπος της Google επεσήμανε στη WSJ πως τα σχέδια της εταιρείας είναι αλτρουιστικά - no pun intended! "Η πρόσβαση στο διαδίκτυο βελτιώνει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων. Κι όμως, τα 2/3 του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση."
Υ.Γ.: Βεβαίως, πίσω από όλα αυτά τα εντυπωσιακά και καινοτόμα δεσπόζουν μόνο οικονομικά κίνητρα. Αν κάποιο από τα παραπάνω project καταφέρει να εξασφαλίσει γρήγορο και αξιόπιστο ίντερνετ για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τότε η Google θα είναι σε θέση να προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε καίριες, αναδυόμενες αγορές με τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης/κερδοφορίας.
Το πιο εύστοχο σχόλιο το έκανε ο Bill Gates σε μία πρόσφατη συνέντευξή του:
"When you're dying of malaria, I suppose you'll look up and see that balloon, and I'm not sure how it'll help you."
σχόλια