Η Κίνα ετοιμάζεται για την πρώτη προσπάθεια λήψης πετρωμάτων από τη Σελήνη, από τη δεκαετία του '70.
Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Chang'e-5 θα εκτοξευθεί την Τρίτη. Η Κίνα ελπίζει ότι θα φέρει πίσω δείγματα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της προέλευσης και του σχηματισμού της Σελήνης.
Η τελευταία αποστολή αυτού του είδους, το Luna 24, είχε γίνει από τη Σοβιετική Ένωση το 1976. Αν η Κίνα τα καταφέρει, θα γίνει η τρίτη χώρα που έχει συλλέξει σεληνιακά πετρώματα, μετά τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση.
Το Chang'e-5, που έχει πάρει το όνομά του από την αρχαία θεά του φεγγαριού των Κινέζων, θα εκτοξευθεί με έναν πύραυλο Long March 5. Το διαστημικό σκάφος θα προσπαθήσει να συλλέξει δείγματα βάρους 2 κιλών, από μία περιοχή της Σελήνης που δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο έως τώρα, που ονομάζεται Ωκεανός των Καταιγίδων.
Η αποστολή του 1976 είχε συλλέξει δείγματα 170 γραμμαρίων και η αποστολή Apollo, με την οποία πάτησε ο άνθρωπος στη Σελήνη, επέστρεψε με δείγματα 382 κιλών. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι το Chang'e-5 θα βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα πόσο κράτησε η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σελήνης και πότε «χάθηκε» το μαγνητικό πεδίο της.
Με πληροφορίες από BBC