Η Κίνα στρατολογεί 20.000 συντάκτες για να φτιάξει τη δική της Wikipedia

Η Κίνα στρατολογεί 20.000 συντάκτες για να φτιάξει τη δική της Wikipedia Facebook Twitter
0

Σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστεί τη «Wikipedia», η Κίνα ετοιμάζεται να λανσάρει τη δική της ψηφιακή, εθνική εγκυκλοπαίδεια.

Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πάνω από 20.000 άτομα έχουν προσληφθεί για να εργαστούν πάνω στο συγκεκριμένο εγχείρημα, που θα περιλαμβάνει 300.000 εγγραφές, 1.000 λέξεων περίπου η καθεμία.

Σε αντίθεση, όμως, με τη Wikipedia, η κινεζική online εγκυκλοπαίδεια θα δημιουργηθεί αποκλειστικά από ακαδημαϊκούς που προέρχονται από κρατικά πανεπιστήμια και δεν θα υπόκειται σε ανοικτό editing από εθελοντές χρήστες.

Η Εγκυκλοπαίδεια της Κίνας «δεν είναι βιβλίο, αλλά το Σινικό Τείχος του Πολιτισμού», τόνισε ο υπεύθυνος και αρχισυντάκτης του project Yang Muzhi, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής Ένωσης Διανομής Βιβλίων και Περιοδικών της Κίνας.

Ο Γιανγκ, που έχει χαρακτηρίσει τη Wikipedia «ανταγωνιστή», πρόσθεσε ότι η Κίνα δέχεται διεθνείς πιέσεις για να δημιουργήσει τη δική της ψηφιακή πλατφόρμα για την «καθοδήγηση του κοινού και της κοινωνίας».

Η Εγκυκλοπαίδεια της Κίνας εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1993, σε έντυπη μορφή, ενώ η δεύτερη, αναθεωρημένη έκδοσή της κυκλοφόρησε το 2012. Επικριτές επεσήμαναν ότι το κρατικά χρηματοδοτούμενο αυτό πρότζεκτ έχει απαλείψει ή διαστρεβλώσει ορισμένα από τα λήμματά της για πολιτικούς σκοπούς.

Όπως επισημαίνει η «South China Morning Post», η Wikipedia έχει μακρύ ιστορικό μερικού ή και καθολικού αποκλεισμού στην Κίνα. To μεγαλύτερο μέρος της ψηφιακής πλατφόρμας στην κινεζική γλώσσα είναι προσβάσιμο στην ενδοχώρα, αλλά η αναζήτηση «ευαίσθητων» ζητημάτων όπως π.χ. ο Δαλάι Λάμα οδηγούν σε μπλοκαρισμένες σελίδες.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η ιδέα για μία ψηφιακή έκδοση εγκρίθηκε το 2011, αλλά ξεκίνησε να υλοποιείται μόλις πρόσφατα.

Το BBC, με τη σειρά του, υποστηρίζει ότι η εν λόγω κίνηση θα φέρει την κινεζική κυβέρνηση σε άμεσο ανταγωνισμό με τοπικές εταιρείες που έχουν φτιάξει τις δικές τους online εγκυκλοπαίδειες (Baidu, Qihu 360), αλλά και με την ίδια τη Wikipedia.

Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα οι τουρκικές αρχές μπλόκαρα την πρόσβαση στην Wikipedia χωρίς να ανακοινώσουν τους λόγους.

Επιπλέον, το 2014, η Ρωσία ανακοίνωσε τα σχέδια της για μία εναλλακτική έκδοση της Wikipedia, με στόχο, όπως αναφέρθηκε, την παροχή «καλύτερων πληροφοριών για τη χώρα» σε σχέση με αυτά που ήταν διαθέσιμα στην πλατφόρμα.

Με στοιχεία από BBC και Arstechnica.com

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM