Τις πρώτες εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες από το γιγάντιο παγόβουνο Α-68 στην Ανταρκτική, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.
Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι στην Ανταρκτική, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία στέλνει ειδικά αεροσκάφη πάνω από την ήπειρο, προκειμένου να καταγράψει πώς μεταβάλλει το τοπίο το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αρκτική κάθε καλοκαίρι, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Operation IceBridge».
Πριν από μερικές ημέρες, το αεροσκάφος P-3 Orion της NASA ξεκίνησε από την πόλη Ushuaia της Αργεντινής και πέταξε πάνω από την παγοκρηπίδα Larsen C στην Ανταρκτική αλλά και το παγόβουνο Α-68 που αποκολλήθηκε πρόσφατα από αυτή.
Το Α-68 είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχει παρατηρηθεί ποτέ στη Γη, έχει έκταση περίπου ίδια με εκείνη της αμερικανικής πολιτείας του Ντέλαγουερ και αποκόπηκε από την παγοκρηπίδα μεταξύ 10 και 12 Ιουλίου. Αν και έχει χάσει στο μεταξύ κάποια κομμάτια πάγου, το παγόβουνο παραμένει γιγαντιαίο.
Στις εικόνες που κατέγραψε η NASA μπορεί να δει κανείς το παγόβουνο από κοντά για πρώτη φορά με γυμνό μάτι. Μέχρι τώρα, όλες οι καταγραφές είχαν γίνει με τη βοήθεια της τηλεανίχνευσης, χρησιμοποιώντας κυρίως δορυφόρους που μπορούσαν να διαπεράσουν το χειμερινό σκοτάδι της Ανταρκτικής με ειδικά σχεδιασμένα όργανα.
From yesterday's #IceBridge flight: The western edge of iceberg A68, which calved in July; new edge of Larsen C Ice Shelf in the distance pic.twitter.com/DsCoSLWDbU
— NASA ICE (@NASA_ICE) November 1, 2017
Στο μεταξύ, το Α-68 δεν έχει απομακρυνθεί τελείως από την παγοκρηπίδα. Το ίδιο το παγόβουνο δεν αποτελεί κίνδυνο παρά μόνο στα πλοία που περνούν από την περιοχή. Όπως αναφέρει το Mashable, δεν θα συμβάλλει άμεσα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς επιπλέει στο νερό σαν παγάκι σε ένα ποτήρι. Ωστόσο, με την αποκόλλησή του από το Larsen C, που βρίσκεται σε ένα μέρος της Ανταρκτικής όπου η θερμοκρασία αυξάνεται όλο και περισσότερο, υπάρχει μία πιθανότητα να επιταχύνει τη διάλυση της παγοκρηπίδας. Αυτό με τη σειρά του θα επιταχύνει τη ροή του εσωτερικού πάγου στη θάλασσα, γεγονός που θα συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.