Η NASA εκτόξευσε το DART για την πρώτη αποστολή εκτροπής αστεροειδών

Η NASA εκτόξευσε το DART για την πρώτη αποστολή εκτροπής αστεροειδών Facebook Twitter
ΑΠΕ
0

Η αποστολή DART της NASA ξεκίνησε στις 08:21 ώρα Ελλάδας με σκοπό να συντριβεί στο διάστημα. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή-τεστ πλανητικής άμυνας έναντι μελλοντικού κινδύνου από αστεροειδή.

Το κόστους 330 εκατομμυρίων δολαρίων ρομποτικό σκάφος DART, αφού διανύσει μια απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, προορίζεται να συντριβεί στον μικρό δορυφόρο Dimorphos (διαμέτρου 160 μέτρων) του αστεροειδούς Didymos (διαμέτρου περίπου 800 μέτρων) τον Σεπτέμβριο του 2022, σε μια «πρόβα» πλανητικής άμυνας σε περίπτωση που ένας τέτοιος διαστημικός βράχος αποτελέσει απειλή για τη Γη στο μέλλον.

Θα είναι το πρώτο τεστ μιας τεχνολογίας αποτροπής ενός καταστροφικού αστεροειδούς. Ενώ κατά καιρούς διάφορα διαστημικά σκάφη έχουν ηθελημένα και μη πέσει πάνω σε ουράνια σώματα, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο σκοπίμως στο όνομα σωτηρίας της Γης από έναν μελλοντικό κίνδυνο.

Μεταφερόμενο σε έναν πύραυλο Falcon 9 που ανήκει στην SpaceX, το DART πρέπει να συντριβεί με ταχύτητα 24.100 km/h και να αλλάξει την πορεία του κατά ένα κλάσμα.

Εάν η αποστολή είναι επιτυχής, θα σημαίνει ότι η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να εκτρέψουν έναν αστεροειδή, που κατευθύνεται προς τη Γη και να αποτρέψουν μια πρόσκρουση τύπου Αρμαγεδδώνα.

Το DART, περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, ξεκίνησε το 10μηνο ταξίδι του στο βαθύ διάστημα, περίπου 11 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη.

Μόλις φτάσει το DART θα δοκιμάσει την ικανότητά του να αλλάξει την τροχιά ενός αστεροειδούς με καθαρή κινητική δύναμη.

Κάμερες τοποθετημένες στο κρουστικό εκκρεμές και σε ένα μίνι διαστημικό σκάφος μεγέθους χαρτοφύλακα που θα απελευθερωθεί από το DART περίπου 10 ημέρες νωρίτερα θα καταγράψουν τη σύγκρουση και θα μεταδώσουν εικόνες στη Γη.

Ο αστεροειδής-στόχος του DART δεν αποτελεί πραγματική απειλή και είναι μικρός σε σύγκριση με τον κατακλυσμικό αστεροειδή Chicxulub που χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, οδηγώντας στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι οι μικρότεροι αστεροειδείς είναι πολύ πιο κοινοί και αποτελούν μεγαλύτερο θεωρητικό κίνδυνο στο εγγύς μέλλον.

Η ομάδα πίσω από το DART επέλεξε το σύστημα Didymos επειδή η σχετική εγγύτητά του με τη Γη το καθιστούν ιδανικό για την παρατήρηση των αποτελεσμάτων της πρόσκρουσης.

Η εκτόξευση προβλήθηκε ζωντανά στην τηλεόραση της NASA και στον λογαριασμό του SpaceX στο Twitter.

Είναι η τελευταία από τις πολλές αποστολές της NASA τα τελευταία χρόνια, που στόχο έχουν να εξερευνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με αστεροειδείς, τα αρχέγονα αυτά βραχώδη υπολείμματα από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το Dimorphos είναι ένα από τα μικρότερα αστρονομικά αντικείμενα που «βαπτίστηκε» και είναι ένας από τους 27.500 γνωστούς κοντά στη Γη, αστεροειδείς όλων των μεγεθών, που παρακολουθεί η NASA.

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM