Η NASA επιβεβαιώνει τον "κανόνα των 5 δευτερολέπτων" για το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα

Η NASA επιβεβαιώνει τον "κανόνα των 5 δευτερολέπτων" για το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα Facebook Twitter
5

Ο "κανόνας των 5 δευτερολέπτων"- ο αστικός μύθος για το φαγητό, σχετικά με το αν πρέπει να φάει κανείς κάτι που έπεσε στο πάτωμα ή όχι- είναι τελικά αληθινός, σύμφωνα με δυο μηχανικούς της NASA.

Σχεδόν ένα 87% των ανθρώπων έχουν παραδεχθεί, σε σχετική έρευνα το 2014, πως θα έτρωγαν φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Σήμερα η NASA είναι στην ευχάριστη θέση να τους απαλλάξει κι από οιαδήποτε τύψη, παρόλο που φυσικά υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μιλώντας στο Science Channel και την εκπομπή "The Quick and the Curious", οι μηχανικοί Mark Rober και Mike Meacham εξήγησαν πως η ποσότητα της υγρασίας στο φαγητό και η επιφάνεια στην οποία θα πέσει είναι βασικοί συντελεστές στο πόσο βακτήρια θα μαζέψει τελικά. 

"Ο 'κανόνας των 5 δευτερολέπτων' είναι στην πραγματικότητα ο 'κανόνας των 30 δευτερολέπτων υγρασίας κι επιφάνειας'. Το μέσο βακτήριο κινείται με ταχύτητα 0.00045 μιλίων την ώρα- 67 φορές πιο αργά από το μέσο σαλιγκάρι" λέει ο Rober, που σημειώνει ωστόσο πως "όταν οποιοδήποτε φαγητό πέσει στο πάτωμα ξεπηδούν αμέσως μικρές ποσότητες βακτηρίων".

Αυτό που ανακάλυψαν είναι πως ένα τρόφιμο με υγρασία που βρίσκεται στο πάτωμα για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έπεσε, μαζεύει 10 φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με το να μαζευτεί σε μόλις 3 δευτερόλεπτα.  "Το e coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια λατρεύουν τα περιβάλλοντα με υγρασία. Απορροφούν νερό για τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν" εξηγούν.

 

Η επιφάνεια στην οποία πέφτει κάτι παίζει επίσης τεράστιο ρόλο. Βρέθηκε πως τα χαλιά μεταφέρουν λιγότερα μικρόβια συγκριτικά πατώματα από μουσαμά, κι αυτό γιατί οι υφαντές "τούφες" τους πρακτικά σημαίνουν πως μικρότερη επιφάνεια θα έρθει σε επαφή με το τρόφιμο. 

Τech & Science
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Τech & Science / Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Η NASA δημοσίευσε νέα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ο αστεροειδής 2024 YR4 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Τα επίπεδα χλωρίωσης του νερού στην ΕΕ ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τech & Science / Μελέτη: Η χλωρίωση του νερού στην ΕΕ πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η χλωρίωση του νερού αύξησε δραματικά το προσδόκιμο ζωής στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις αρνητικές συνέπειες της διαδικασίας δεκαετίες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Οι άνδρες ίσως είναι πιο ρομαντικοί από τις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες

Τech & Science / Είναι οι άνδρες πιο ρομαντικοί από τις γυναίκες; Τι λέει η επιστήμη

Αν και οι αντιλήψεις έχουν εξελιχθεί προς μια πιο ισότιμη προσέγγιση στις σχέσεις, παραμένουν έντονα τα στερεότυπα που παρουσιάζουν τους άνδρες ως πιο ρομαντικούς, επειδή αυτό αναμένεται από αυτούς
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο και στα αλκοολούχα ποτά

Τech & Science / ΠΟΥ: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο και στα αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ προκαλεί 800.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού γνωρίζει τους κινδύνους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Τον αλλο εξ ισου σημαντικο "αμερικανικο κανονα ",οτι δηλαδη αν πεσει-τυχαια- στο πατωμα μια φετα βουτυρωμενου ψωμιου πεφτει ΠΑΝΤΟΤΕ με την βουτυρωμενη πλευρα απο κατω θα μας τον επιβεβαιωσει κανεις τελικα ; Για να μην μας τρωει η περιεργεια ,δηλαδη,αν ισχυει η οχι !
Έχουν κάνει το σχετικό πείραμα οι Mythbusters και η απάντηση είναι ότι από ένα κανονικό ύψος τραπεζιού οι περισσότερες φέτες όντως πέφτουν με το βούτυρο προς τα κάτω. Οπότε η λύση στο πρόβλημα είναι πιο ψηλά τραπέζια, χαχα.
Δεν επιβεβαίωσε τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων βρε παιδιά!! Απλά κατεληξε ότι, ανάλογα με τίς συνθήκες (πόσο ξηρό/στεγνό είναι το φαγητό και ή επιφάνεια που πέφτει) όσο πιο γρήγορα μαζέψει κάποιος το (ξηρο/στεγνό) φαγητό από (στεγνή/ξηρή) επιφάνεια τόσο λιγότερα μικρόβια θα μαζέψει! (Πάντα θα μαζέψει κάτι)