Η νόσος Πάρκινσον μπορεί να ξεκινά από το έντερο, αποκαλύπτει νέα έρευνα

Η νόσος Πάρκινσον μπορεί να ξεκινά από το έντερο αποκαλύπτει νέα έρευνα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Μια νέα μελέτη ενισχύει την άποψη ότι η νόσος του Πάρκινσον, η οποία θεωρείται ότι ξεκινά από τον εγκέφαλο, μπορεί να έχει τις ρίζες της στο έντερο. 

Οι γαστρεντερικές διαταραχές είναι κοινές σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, και στη νόσο του Πάρκινσον, επηρεάζεται όλο το γαστρεντερικό σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, δυσκολία κατάποσης και καθυστέρηση στην κένωση του στομάχου. Αυτά τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται έως και δύο δεκαετίες πριν από τα κινητικά συμπτώματα, όπως η δυσκαμψία ή ο τρόμος.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, βρήκε ότι οι ασθενείς με γαστρεντερικές παθήσεις, ιδιαίτερα με βλάβες στον βλεννογόνο του ανώτερου πεπτικού συστήματος, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν Πάρκινσον αργότερα στη ζωή τους. Συγκεκριμένα, η βλάβη στον βλεννογόνο, όπως έλκη ή φλεγμονή του οισοφάγου ή του στομάχου, συνδέθηκε με 76% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, που είχε μέση διάρκεια 14,9 χρόνια.

Η μελέτη υποστηρίζει την «υπόθεση του εντέρου», η οποία προτείνει ότι η νόσος Πάρκινσον μπορεί να ξεκινά από το έντερο με τη μορφή εσφαλμένων πρωτεϊνών, που μετακινούνται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου στον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν ότι ασθενείς που έχουν υποστεί διατομή του πνευμονογαστρικού νεύρου έχουν μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βλάβη στον βλεννογόνο του εντέρου μπορεί να προκαλεί την αρχική εσφαλμένη αναδίπλωση της πρωτεΐνης άλφα-συνουκλεΐνης, η οποία συνδέεται με το Πάρκινσον. Οι ειδικοί προτείνουν αυξημένη παρακολούθηση των ασθενών με τέτοιες βλάβες και έγκαιρη θεραπεία καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του βλεννογόνου, όπως τα πεπτικά έλκη και η οισοφαγίτιδα, για να μειωθεί ο κίνδυνος μελλοντικής ανάπτυξης της νόσου.

Με πληροφορίες από Washington Post

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ