Η νύχτα της "Μαύρης Σελήνης" έφτασε, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πόσο σπάνια είναι τελικά

Η νύχτα της "Μαύρης Σελήνης" έφτασε, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πόσο σπάνια είναι τελικά Facebook Twitter
0

Απόψε είναι η μεγάλη βραδιά όπου το λεγόμενο «Μαύρο Φεγγάρι», αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στον νυχτερινό ουρανό - ή κάπως έτσι...

Οι άνθρωποι δείχνουν να γοητεύονται πολύ με κάθε σεληνιακό γεγονός και φαινόμενο και η αλήθεια είναι πως σε αυτό συμβάλλει και το ίντερνετ. Και ενώ όλη την εβδομάδα υπήρχαν δημοσιεύματα που ήθελαν την αποψινή βραδιά να είναι κάτι σαγηνευτικό και εξαιρετικά σπάνιο, σήμερα ο θόρυβος έχει κάπως μειωθεί.

Κατά το Gizmodo, το φαινόμενο δεν είναι καν σπάνιο και επίσης δεν έχει αυτή την ονομασία. Ο όρος «Μαύρη Σελήνη» δεν είναι αστρονομικός, αλλά σίγουρα προσφέρεται για να προσδώσει μια σχετική γοητεία παραπάνω στο φαινόμενο Οι άνθρωποι έχουν άλλωστε μια τάση να βαφτίζουν και να «χρωματίζουν» το φεγγάρι (ματωμένο, μαύρο, μπλε, σούπερ-φεγγάρι κ.ά.).

H ανακοίνωση της NASA αναφέρει πως στην πραγματικότητα απόψε δεν υπάρχει τίποτα να δείτε και σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα το υπερφυσικό. Αλλά τι είναι μια «Μαύρη Σελήνη» και τι την προκαλεί;

Μια Νέα Σελήνη είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μήνα, ως μέρος του κύκλου των φάσεων του φεγγαριού φάσεων. Είναι η φάση όπου το φεγγάρι δεν είναι ορατό σε όλους. Μια "Μαύρη Σελήνη" είναι απλά ένα όνομα για τη στιγμή όπου δύο Νέα Φεγγάρια θα συμπέσουν στις ίδιες ημέρες κατά τη διάρκεια του ίδιου ημερολογιακού μήνα.

Βλέπουμε πάντα την ίδια πλευρά της σελήνης, επειδή καθώς περιστρέφεται γύρω από τη Γη, γυρίζει με τέτοιον τρόπο που πάντα κοιτάζει την Γη η ίδια πλευρά της. Αλλά η σελήνη εξακολουθεί να δείχνει διαφορετική κάθε νύχτα. Μερικές φορές λάμπει ολόκληρη η επιφάνειά της. Άλλες φορές μπορούμε να δούμε μόνο μια λεπτή ημισέληνο. Καθώς τα φωτεινά τμήματά της φαίνονται να αλλάζουν σχήμα κατά τη διάρκεια του μήνα, κάθε στάδιο της αλλαγής ονομάζεται φάση, και κάθε φάση έχει δικό της όνομα. Όταν η σελήνη μοιάζει σαν να έχει εξαφανιστεί εντελώς, αυτή η φάση ονομάζεται Νέα Σελήνη, η αρχή του νέου κύκλου της σελήνης. Είναι αδύνατον να δει κανείς μια Νέα Σελήνη με εξαίρεση μια ηλιακή έκλειψη.

Η νύχτα της "Μαύρης Σελήνης" έφτασε, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πόσο σπάνια είναι τελικά Facebook Twitter

Το γράφημα δείχνει γιατί συμβαίνουν οι φάσεις. Το πρώτο κεντρικό "δαχτυλίδι" δείχνει την σελήνη καθώς περιστρέφεται γύρω από τη Γη, όπως φαίνεται από τον βόρειο πόλο. Το ηλιακό φως φωταγωγεί πάντα την μισή Γη και τη μισή Σελήνη. Αλλά καθώς η σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, σε μερικά σημεία της τροχιά της το φωτισμένο τμήμα της μπορεί να γίνει ορατό στη Γη και άλλες φορές, μπορούμε να δούμε μόνο τα κομμάτια της Σελήνης που είναι στη σκιά. Το εξωτερικό "δαχτυλίδι" δείχνει τι βλέπουμε στη Γη κατά τη διάρκεια κάθε αντίστοιχου τμήματος της περιστροφής της Σελήνης.

Οπότε, ενώ δεν υπάρχει τίποτα το μυστηριώδες σχετικά με ένα "Μαύρο Φεγγάρι", οι μηνιαίες φάσεις της Σελήνης πάντα θα προσελκύουν παρατηρητές κάτω στη Γη.

Το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει πως η επόμενη Νέα Σελήνη θα συμβεί το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 3:12 ώρα Ελλάδας (όταν ακόμη στο δυτικό ημισφαίριο θα υπάρχει η 30ή Σεπτεμβρίου), ενώ η μεθεπόμενη Νέα Σελήνη θα συμβεί στις 30 Οκτωβρίου στις 20:38 ώρα Ελλάδας. Συνεπώς στη χώρα μας -και γενικότερα στην Ευρώπη και στο ανατολικό ημισφαίριο- το φαινόμενο του «μαύρου» φεγγαριού, δηλαδή η δεύτερη Νέα Σελήνη μέσα στον ίδιο μήνα, θα συμβεί τον επόμενο μήνα, συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου.



Ωστόσο δεν συμφωνούν οι πάντες ανά τον κόσμο για το τι είναι ένα "Μαύρο Φεγγάρι". Σύμφωνα με μια εναλλακτική ερμηνεία, ο όρος υποδηλώνει τον μήνα Φεβρουάριο που δεν υπάρχει καθόλου Νέα Σελήνη (κάτι που συμβαίνει κάθε 19 χρόνια). Υπενθυμίζεται ότι ο σεληνιακός κύκλος διαρκεί 29,5 μέρες κατά μέσο όρο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι «μαύρο» φεγγάρι υπάρχει σε οποιονδήποτε μήνα -όχι μόνο τον Φεβρουάριο- που δεν υπάρχει Νέα Σελήνη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM