Η γεωργία, συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη εδώ και 10.000 χρόνια, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την κλιματική κρίση, που απειλεί σοβαρά την παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως. Ωστόσο, μία startup στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, η Avalo, φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσει τους αγρότες να προσαρμοστούν στις ταχέως μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Η Avalo εφαρμόζει μοντέλα μηχανικής μάθησης για να επιταχύνει τη δημιουργία νέων, ανθεκτικών ποικιλιών καλλιεργειών. Η παραδοσιακή μέθοδος διασταύρωσης και επιλογής φυτών απαιτεί πολλά χρόνια για να παρατηρηθεί το αποτέλεσμα, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής του φυτού.
Με τη χρήση ενός αλγορίθμου, η Avalo μπορεί να προβλέψει την απόδοση των σπόρων χωρίς να χρειάζεται να τους καλλιεργήσει, μειώνοντας τον χρόνο ανάπτυξης έως και κατά 70%, όπως εξηγεί ο CTO της εταιρείας, Μαριάνο Άλβαρεζ.
«Αυτό που κάνουμε είναι απλώς να επιταχύνουμε τη διαδικασία που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια με τη βοήθεια της πληροφορίας», δήλωσε ο Άλβαρεζ.
Η Avalo αναπτύσσει ανθεκτικές στο κλίμα ποικιλίες, όπως ντομάτες ανθεκτικές στη ζέστη και βαμβάκι ανθεκτικό στην ξηρασία. Στα έργα της περιλαμβάνεται επίσης ένα πλήρως βρώσιμο μπρόκολο, που στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Η νέα ποικιλία μπρόκολου, η οποία θα είναι διαθέσιμη εμπορικά το 2026, μπορεί να καλλιεργηθεί με λιγότερη ενέργεια και λιπάσματα.
Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις της AI
Η κλιματολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δρ Σρούτι Ναθ, δήλωσε ότι η χρήση της AI για την ανακάλυψη γονιδίων έχει μεγάλη δυναμική, αλλά προειδοποίησε για πιθανούς κινδύνους. «Οι συνέπειες μιας λανθασμένης πρόβλεψης μπορεί να είναι δυσανάλογες, γεγονός που καθιστά την ακρίβεια ζωτικής σημασίας», τόνισε.
Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η εταιρεία Silal συνεργάζεται με τη Bayer για τη δοκιμή ποικιλιών ανθεκτικών στην ξηρασία και την αλατότητα, ενώ έχει αναπτύξει δύο νέες ποικιλίες κινόα προσαρμοσμένες στις ερήμους της περιοχής.
Η Avalo πιστεύει ότι οι καινοτομίες αυτές μπορούν να προστατεύσουν τα αγροτικά νοικοκυριά και να επιταχύνουν τη δημιουργία νέων ποικιλιών για να συμβαδίζουν με τις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες.
«Εάν μπορούμε να κυκλοφορούμε νέες ποικιλίες κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια, είμαστε πιο κοντά στο να προλάβουμε τις αλλαγές που βλέπουν οι αγρότες στα χωράφια τους», δήλωσε ο Άλβαρεζ. Η πρωτοποριακή προσέγγιση της Avalo δίνει ελπίδα για ένα πιο σταθερό γεωργικό σύστημα στις επόμενες δεκαετίες.
Με πληροφορίες από CNN