Νεαρές γυναίκες που καταναλώνουν λίγο έως καθόλου κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά κινδυνεύουν με ανεπάρκεια βιταμινών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους, δήλωσε επιστήμονας.
Ο καθηγητής Ian Givens, διευθυντής του Ινστιτούτου Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας στο Reading University είπε πως οι μισές νεαρές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 11 και 18 ετών καταναλώνουν κάτω από τα ελάχιστα συνιστώμενα επίπεδα σιδήρου και μαγνησίου. Το ένα τέταρτο των γυναικών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καταναλώνει πολύ λίγο ιώδιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο, πρόσθεσε.
Ο καθηγητής Givens προειδοποίησε ότι οι νεαρές γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν διατροφικές ανεπάρκειες συγκριτικά με τους άνδρες, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι είναι «πιο ευαίσθητες στα μηνύματα σχετικά με το πόσο κακό είναι» το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για το περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, ο καθηγητής Givens είπε ότι ενώ υπήρχαν καλοί περιβαλλοντικοί λόγοι για τη μείωση πρόσληψης κρέατος, η κίνηση προς μια χορτοφαγική διατροφή θα πρέπει να γίνει «με κάποια προσοχή».
«Τα χρόνια της εφηβείας είναι απολύτως κρίσιμα για την ανάπτυξη των οστών. Έχουν μεγάλη σημασία για την μετέπειτα ανάπτυξη και κατάσταση των οστών σε μεγάλη ηλικία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων που μπορούν να μειώσουν την ποιότητα ζωής», είπε.
Η διατροφολόγος Ana Mapson ότι στον Independent πως ειδικά τα έφηβα κορίτσια απαιτούν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σιδήρου και ασβεστίου στη διατροφή τους.
Πιθανή έλλειψη σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως αναιμία και οστεοπόρωση όταν μεγαλώσουν.
Αν και είναι δυνατό να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη vegan διατροφή, χρειάζεται αρκετός προγραμματισμός, κατανόηση ποια θρεπτικά συστατικά λείπουν στις φυτικές πηγές και ποια συμπληρώματα χρειάζονται για να αντισταθμιστούν, σύμφωνα με την ίδια.
«Για παράδειγμα, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λείπουν πραγματικά στη χορτοφαγική διατροφή, αλλά είναι πολύ σημαντικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε παιδιά μεταξύ 11 και 18 ετών. Μπορείς να πάρεις Ωμέγα-3 μέσω ορισμένων φυτικών προϊόντων, αλλά θα συνιστούσα στους vegans να παίρνουν συμπλήρωμα Ωμέγα-3. Θα πρόσθετα επίσης τη βιταμίνη Β12 και τη βιταμίνη D στη λίστα», πρόσθεσε.
Επιπλέον προειδοποίησε όσους εξετάζουν μια vegan διατροφή, να μην στραφούν σε εναλλακτικές επιλογές κρέατος χωρίς να προσθέτουν διαφορετικούς τύπους λαχανικών στις εναλλαγές γευμάτων τους.
«Επικεντρωθείτε σε μια καλή φυτική προέλευσης διατροφή αντί για εναλλακτικό junk food. Μην αλλάζετε απλώς ένα λουκάνικο με ένα vegan λουκάνικο», λέει.