Το Internet και την ελευθερία του πολλοί αγάπησαν... #NetFreedom

Το Internet και την ελευθερία του πολλοί αγάπησαν... #NetFreedom Facebook Twitter
0

Πέρασε, κιόλας, ένας χρόνος από τότε που τα συζητούσαμε με τον φίλο και νομικό Βασίλη Σωτηρόπουλο, ειδικό για θέματα νομοθεσίας που διέπουν το διαδίκτυο (πασίγνωστος ως e-lawyer) στην εκπομπή του στο radiobubble. Στο λόγο που είχε εκφωνήσει ένα χρόνο πριν, η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κυρία Χίλαρυ Κλίντον, κατακεραύνωνε το κινεζικό καθεστώς για τη στάση του απέναντι στη google. Ένα χρονο μετά, έψαχνε, κι αυτή, να βρει μεγαλοπρεπές φουστάνι να φορέσει στην υποδοχή του Κινέζου προέδρου στο Λευκό Οίκο... Παρ'όλα αυτά όμως, δικαίως η παγκόσμια ψηφιακή κοινότητα, ανέμενε με ενδιαφέρον το λόγο που θα εκφωνούσε χθες στο George Washington University, o οποίος μάλιστα θα έφερε τον τίτλο “Internet Rights and Wrongs: Choices and Challenges in a Networked World”. Εχουν μεσολαβήσει τόσα πολλά από τότε που το πρόβλημα της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν οι περιορισμοί των Κινέζων στο google! Από το "δράμα" των Wikileaks μέχρι τις επαναστάσεις στη Μέση Ανατολή, η αμερικανική κυβέρνηση βρέθηκε κι αυτή αντιμέτωπη με μια κατάσταση που έπρεπε ταυτόχρονα να διαχειριστεί και να ερμηνεύσει.Ετσι λοιπόν, ο λόγος της Χίλαρυ Κλίντον είχε σημασία και πράγματι  όταν τον εκφώνησε δεν μας απογοήτευσε με την έννοια ότι ήταν ο τυπικός λόγος για το διαδίκτυο και την ελευθερία που θα εκφωνούσε ο οποιοσδήποτε φορέας πολιτικής εξουσίας: ξέχειλος από πολιτική ασυνέπεια και πολιτική υποκρισία. Να το δούμε αναλυτικά.

Ο λόγος, που μπορούμε να διαβάσουμε εδώ, παραμετροποιείται, ως προς τα θεματικά πεδία που κάλυψε ως εξής: α) Η ελευθερία του συνδέεσθαι (Freedom to connect), β) Η διπλωματία μέσω internet, γ) οι απαιτήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τρίτες χώρες για περισσότερη διαδικτυακή ελευθερία, δ) Anti-censorship technology, ε) ζητήματα που συνδέονται με τα wikileaks.

Αυτός είναι ο θεματικός σκελετός του λόγου της Χ.Κλίντον ο οποίος, βέβαια σηκώνει μεγάλη ανάλυση ου δεν θα την κάνουμε εδώ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως κάθε φορέας εξουσίας που σέβεται τον εαυτό του, δηλώνει δια της ΥΠΕΞ και σε όλους τους τόνους,  την προσήλωσή της στις αρχές της ελευθερίας της έκφρασης για να διαψευσθεί από τις πράξεις της. Μόλις δέκα ημέρες πριν συζητούσαμε την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σ'ενα "kill switch legislation", δηλαδή, στην νομικά κατοχωρωμένη δυνατότητα της κρατικής εξουσίας να διακόψει τη λειτουργία του internet για λόγους  ασφαλείας. Καθ'όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η συζήτηση για τους νόμους για το copyright και τις εξοντωτικές ποινές που επιβάλλονται σε χρήστες του διαδικτύου που τους παραβιάζουν κυριάρχησε στις συζητήσεις του ψηφιακού λόγου για να μη θυμίσουμε τη θέσπιση του δικαιώματος της κρατικής εξουσίας ν'ασκεί veto στη χρήση ορισμένων domain names στο όνομα, πάλι, της ασφάλειας. Ταυτόχρονα, η Χίλαρι Κλίντον παρουσιάζει μια κυβέρνηση που ασκεί πιέσεις σε κυβερνήσεις τρίτων χωρών για θέματα ελευθερίας διαδικτύου ενώ αναγνωρίζει στον εαυτό της το δικαίωμα να καθορίζει, αυθαίρετα, το ratio μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας.  Στο θέμα των wikileaks η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ν'απολογηθεί για πολλά. Δεν θα αναφερθώ καν στα όσα εικάζεται ότι έκανε παρεμβαίνοντας και πιέζοντας για δράσεις εναντιόν της οργάνωσης από εταιρείες (Amazon, Mastercard) γιατί αρκεί η απαράδεκτη ρητορική της σε πολιτικό επίπεδο στο βαθμό που η οργάνωση όχι μόνο δεν έχει περάσει από δικαστήριο αλλά δεν έχουν καν προσδιοριστεί που και πώς παραβίασε το νόμο!

Είναι κοινός τόπος ο θαυμασμός προς την κουλτούρα του Internet, μια κουλτούρα που βασίζεται στο sharing και στο remixing το οποίο ακριβώς προσπαθούν να απαγορεύσουν τα κράτη με τη νομοθεσία τους.

Μπορούν να γραφούν άλλες χίλιες λέξεις που θα επισημαίνουν τις αντιφάσεις μεταξύ λόγων και έργων. Ως θετικό, πρέπει να επισημανθεί ότι η ίδια η κυρία Κλίντον έχει συμβάλλει καθοριστικά στην υιοθέτηση των νέων μέσων από το State Department. Το twitter account του State Department (που προσφάτως ομιλεί και την αραβική) αναμετέδιδε live χθες τα key points της ομιλίας.  Για να μιλήσω με την επαγγελματική μου ιδιοτητα, πρόκειται για ευφυή στρατηγική. Ως φορέας εξουσίας η Χίλαρυ Κλίντον ονειρεύεται κι αυτή, να αποκτήσει τον έλεγχο του διαδικτύου και των χρηστών του. Ταυτόχρονα όμως, γνωρίζει πως κάτι τέτοιο είναι αν όχι αδύνατο, πάντως πάρα πολύ δύσκολο. Αποτελεί βασική αρχή επικοινωνικής στρατηγικής η συμμετοχή και η παρουσία στα πεδία που δεν γίνεται ν'ασκηθεί καθολικός έλεγχος, στις περιπτώσεις που αυτό είναι το ζητούμενο. Το State Department αν και θα το ήθελε, δεν μπορεί να ελένξει ωστόσο είναι εκεί να παρεμβαίνει και να επιχειρεί κι αυτό να περάσει τη ατζέντα του στη ροή της πληροφορίες όπως αυτή απεικονίζεται στα timeline των εργαλείων.

Γίνεται μια τεράστια κουβέντα για το ρόλο των νέων μέσων στις επαναστάσεις στη Μέση Ανατολή Δεν διστάζω να πω ότι μπορεί να μην ανήκω στους σκεπτικιστές ,αλλά σίγουρα χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για αφομοίωση και ανάλυση των συγκλονιστικών γεγονότων που προηγήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Ένα είναι το σίγουρο: κάθε κράτος μπορεί να εγγυηθεί κάποια πράγματα, κατ'εμέ σχεδόν τίποτα. Σίγουρα πάντως, η ελευθερία του διαδικτύου, δεν είναι ένα από αυτά. Η ευθύνη της προάσπισής της ανήκει σε μας, τους χρήστες.

Βρήκα ενδιαφέρουσα την ανάλυση του λόγου της Χ.Κλίντον από τον Ramesh Srinivasan στη Huffington Post.

Εδώ διαβάζουμε τα tweets που γράφτηκαν ενώ η Χιλαρυ Κλίντον εκφωνούσε το λόγο της αλλά και ό,τι θα γραφεί στο twitter για το θέμα.

 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM
Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM