ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Internet of Things: το «θαύμα» που έρχεται περιέχει μεγάλες αντιφάσεις

Internet of Things: το «θαύμα» που έρχεται περιέχει μεγάλες αντιφάσεις Facebook Twitter
0

Το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι «έξυπνες» συσκευές, όπως μια smart TV, ένα βραχιόλι γυμναστικής και άλλες υπηρεσίες φωνητικής βοήθειας τύπου Alexa, είναι ότι όλες περιλαμβάνονται στην έννοια του Internet of Things. 

Το IoT επί της ουσίας αποτελείται από μια πληθώρα αντικειμένων, υλικών, εργαλείων και εξοπλισμών, τα οποία μέσα από τη σύνδεσή τους σε δίκτυα «ανοίγουν ένα διάλογο» μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν με ανταλλαγές σημάτων και δεδομένων. Μεταξύ, όμως, αυτών των δεδομένων περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα προσωπικά δεδομένα.

Πεδία εφαρμογής του Internet of Things

Το Internet of Things, δηλαδή, βρίσκει εφαρμογή σε διάφορα πεδία της ζωής, όπως είναι η υγεία χάρη σε «έξυπνες» συσκευές για πρόβλεψη και διάγνωση, η κινητικότητα (κυρίως μέσω της έννοιας του smart city), το σπίτι (με τις ενέργειες οικιακού αυτοματισμού), η βιομηχανία, η γεωργία, οι οικονομικές συναλλαγές κ.λπ. Χάρη στους πολλούς τομείς εφαρμογής του, το Διαδίκτυο των πραγμάτων παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα. 

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν παράλληλα και τις ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συζήτηση ήρθε ακόμη περισσότερο στην επιφάνεια, πριν από περίπου ένα χρόνο, λόγω του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, το λεγόμενο GDPR, που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Επομένως, η έννοια της διαφάνειας και της ιδιωτικότητας είναι οι δύο κεντρικοί προβληματισμοί των περισσότερων χρηστών του Διαδικτύου, Με άλλα λόγια, προκειμένου να αισθανόμαστε ασφαλείς όσον αφορά την αξιοποίηση των προσωπικών μας δεδομένων, θα πρέπει τελευταία να επεξεργάζονται με τρόπο νόμιμο και διαφανή, πράγμα που προϋποθέτει ότι το πρόσωπο που τα επεξεργάζεται πρέπει να εφαρμόζει εξίσου διαφανείς και εύκολα προσβάσιμες πολιτικές. 

Με πληροφορίες από Wired

 

Τech & Science
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ