«Ίσες ευκαιρίες» ούτε στο παιχνίδι: Τα κορίτσια παίζουν στη φύση λιγότερο από τα αγόρια

paidia-fysi Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Τα κορίτσια παίζουν έξω στη φύση λιγότερο από τα αγόρια ακόμη και στην ηλικία των δύο ετών, σύμφωνα με την πρώτη εθνική έρευνα για το παιχνίδι μεταξύ παιδιών προσχολικής ηλικίας στη Βρετανία.

Ενώ οι ερευνητές περίμεναν να δουν μεγαλύτερα παιδιά να κοινωνικοποιούνται σε συγκεκριμένους ρόλους φύλου, σοκαρίστηκαν όταν είδαν παρόμοια πρότυπα συμπεριφοράς να αρχίζουν να εμφανίζονται σε τόσο μικρή ηλικία. Όπως επισημαίνει ο Guardian, αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών, καθώς είναι λιγότερο ενεργά σωματικά καθώς μεγαλώνουν και είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να έχουν δυσκολίες με την ψυχική τους υγεία.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας από μειονοτική εθνοτική καταγωγή παίζουν λιγότερο σε εξωτερικούς χώρους από τους λευκούς ομολόγους τους και τα παιδιά στις αστικές περιοχές παίζουν λιγότερο σε εξωτερικούς χώρους από εκείνα των αγροτικών περιοχών. «Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τις ανισότητες στο παιχνίδι ακόμη και στη μικρότερη ηλικιακή ομάδα, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες στην υγεία», καταλήγει η έκθεση.

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από μια ομάδα από τα πανεπιστήμια του Έξετερ και Κέιμπριτζ, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.100 γονείς και φροντιστές παιδιών ηλικίας δύο, τριών και τεσσάρων ετών στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Ρωτήθηκαν για τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά παίζοντας σε μια σειρά από τοποθεσίες, όπως στο σπίτι, στον κήπο, στον δρόμο, σε μια παιδική χαρά ή έξω σε χώρους πρασίνου. Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν τον χρόνο που για παιχνίδι συνολικά, παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και τον «περιπετειώδη» χρόνο παιχνιδιού.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας περνούσαν περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα στο παιχνίδι, από τις οποίες μια ώρα και 45 λεπτά περνούσαν παίζοντας σε εξωτερικούς χώρους, κυρίως σε κήπους στο σπίτι. Μακριά από το σπίτι, τα παιδιά έπαιζαν σε παιδικές χαρές και χώρους πρασίνου, με το πιο περιπετειώδες παιχνίδι να συνδέεται συνήθως με το εσωτερικό του σπιτιού. 

«Αυτές οι ευκαιρίες παιχνιδιού είναι μια σχετικά νέα προσθήκη στις δυτικές κοινωνίες και η δημοτικότητά τους αυξάνεται», ανέφερε η έκθεση. «Αυτή η δημοτικότητα μπορεί να οφείλεται σε εσωτερικά κέντρα παιχνιδιού που παρέχουν περιπετειώδεις εμπειρίες παιχνιδιού για παιδιά που ξεπερνούν ορισμένα από τα εμπόδια στο υπαίθριο περιπετειώδες παιχνίδι, όπως ανησυχίες για την κυκλοφορία, τον καιρό και την ασφάλεια».

Η Dr Kathryn Hesketh, η οποία συνεπιβλέπει τη μελέτη στη μονάδα επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είπε: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στα δύο χρόνια βλέπουμε ήδη αυτές τις διαφορές στον χρόνο που παίζουν αγόρια και κορίτσια σε εξωτερικούς χώρους στη φύση. Τα μεγαλύτερα παιδιά τείνουν να κοινωνικοποιούνται σε συγκεκριμένους ρόλους φύλου και τα κορίτσια μπορεί στη συνέχεια να περνούν λιγότερο χρόνο παίζοντας έξω στη φύση. Δεν περιμέναμε να δούμε αυτό το μοτίβο ήδη από την ηλικία των δύο ετών, και δεδομένης της σχέσης μεταξύ του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους και της σωματικής δραστηριότητας, τα κορίτσια μπορεί να βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση πολύ νωρίς στη ζωή τους».

Μια μελέτη του 2012 που επικεντρώθηκε στο παιχνίδι των παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών αποκάλυψε μια γενεαλογική μείωση στην ελευθερία των παιδιών να παίζουν χωρίς επίβλεψη. Διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά που περνούσαν περισσότερο χρόνο παίζοντας σε εξωτερικούς χώρους είχαν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Η Helen Dodd, καθηγήτρια παιδοψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, διεξήγαγε αυτή την έρευνα και συνεπιβρέτησε μια επόμενη αδελφή μελέτη που επικεντρώθηκε σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. «Όταν τα παιδιά παίζουν στη φύση, είναι πιο πιθανό να είναι δραστήρια, να παίζουν με περιπετειώδη τρόπο όπως να σκαρφαλώνουν σε δέντρα και να συνδεθούν και να μάθουν για τη φύση», είπε. «Μπορεί να προκύψουν προβλήματα εάν τα παιδιά δεν είχαν αρκετές ευκαιρίες να παίξουν περιπετειωδώς και να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματα αβεβαιότητας και άγχους με παιχνιδιάρικο τρόπο».

Με πληροφορίες από The Guardian

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM