Ένα σύστημα το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει την οσμή εκρηκτικών υλών ανέπτυξε ο Νιγηριανός Όσι Αγκάμπι και παρουσίασε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου TEDGlobal που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Τανζανία. Το σύστημα, το οποίο βασίζεται κυρίως σε νευρώνες και όχι τόσο σε πυρίτιο, έχει «εκπαιδευτεί» ώστε να αναγνωρίζει την οσμή των εκρηκτικών και θα μπορούσε στο μέλλον να αντικαταστήσει την παραδοσιακή ασφάλεια των αεροδρομίων, υποστήριξε ο ίδιος.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η συσκευή φέρει την ονομασία Koniku Kore, έχει το μέγεθος ενός μόντεμ και θα μπορούσε να αποτελέσει τον «εγκέφαλο» για τα μελλοντικά ρομπότ. Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μαζική διάθεση στην αγορά τέτοιου είδους συστημάτων θα αποτελέσει πρόκληση.
Ενώ οι υπολογιστές είναι καλύτεροι από τους ανθρώπους στην επίλυση σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων, υπάρχουν πολλές γνωστικές λειτουργίες όπου ο ανθρώπινος εγκέφαλος υπερτερεί. Παραδείγματος χάριν, η εκπαίδευση ενός υπολογιστή να αναγνωρίζει μυρωδιές θα απαιτούσε κολοσσιαίες ποσότητες τόσο υπολογιστικής ισχύος όσο και ενέργειας.
Ωστόσο ο Αγκάμπι υποστηρίζει ότι «η βιολογία είναι τεχνολογία. Το Bio είναι Tech. Τα δίκτυα βαθιάς μάθησης αντιγράφουν τον εγκέφαλο». Ο ίδιος ξεκίνησε την επιχείρησή του με την ονομασία Koniku πριν από έναν περίπου χρόνο και κατάφερε να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια (περίπου 830 χιλιάδες ευρώ) από δωρεές, ενώ όπως υποστηρίζει έχει ήδη κέρδη της τάξης των 10 εκατομμυρίων δολαρίων από συμφωνίες με τη βιομηχανία ηλεκτρονικής ασφάλειας.
Όπως αναφέρει το BBC, το Koniku Kore είναι ένα αμάλγαμα ζωντανών νευρώνων και πυριτίου με αισθητήρες οι οποίοι ανιχνεύουν και αναγνωρίζουν οσμές.
«Μπορείτε να δώσετε στους νευρώνες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν -στη δική μας περίπτωση του λέμε να παράσχει έναν δέκτη για να εντοπίζει εκρηκτικά», δήλωσε ο Αγκάμπι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του συστήματος. Ο ίδιος προβλέπει ότι στο μέλλον τέτοιου είδους συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν διακριτικά σε διάφορα σημεία των αεροδρομίων εξαλείφοντας τις ουρές για τον έλεγχο ασφάλειας. Επιπλέον, εκτός από τον εντοπισμό εκρηκτικών, τα εν λόγω συστήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στην ιατρική για την ανίχνευση ασθενειών.
Πηγή: BBC- ΑΠΕ/ΜΠΕ