Το κινητό σου περιέχει σπάνια μέταλλα

Το κινητό σου περιέχει σπάνια μέταλλα Facebook Twitter
4

Μια μελέτη που δημοσιεύει το BBC, προειδοποιεί ότι τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εξαρτημάτων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως smartphones και tablets, αρχίζουν να γίνονται ολοένα και σπανιότερα.

Η μοντέρνα τεχνολογία που εξαρτάται κατά πολύ από την ύπαρξη αυτών των μετάλλων, κινδυνεύει να σταματήσει να εξελίσσεται ακριβώς εξαιτίας της εξάρτησής της αυτής, είναι το πόρισμα μελέτης που διαξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Yale.

Συγκεκριμένα, ερευνητές ανέλυσαν τη χρήση 62 ειδών μετάλλων και μεταλλοειδών ορυκτών που συναντώνται σε προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας όπως τα smartphone.

Η μελέτη έδειξε ότι για κανένα από τα 62 υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αγωγών και άλλων μικροεξαρτημάτων των smartphone δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστατο που να λειτουργεί το ίδιο καλά με τα σπάνια αυτά μέταλλα. Δώδεκα από αυτά ήταν αναντικατάστατα.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, αρχίζουν να ανησυχούν εξαιτίας της υποφαινόμενης έλλειψης ή δυσκολίας στην εμπορία αυτών των μετάλλων, που επηρεάζεται είτε από γεωλογικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Τα σπάνια αυτά υλικά γίνονται ολοένα και δυσκολότερο να εξορυχθούν, ενώ η επεξεργασία τους εγείρει εδώ και καιρό οικολογικές ανησυχίες.

Το πόρισμα της μελέτης του Πανεπιστημίου του Yale καταλήγει: "Καθώς ο πλούτος και ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξάνονται τις επόμενες δεκαετίες, οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις, που αφορούν στην διατήρηση και την εξέλιξη προϊόντων, ιδιαίτερα όσον αφορά στον τομέα ανάπτυξης και σχεδιασμού νέων υλικών ιδίως με τους επερχόμενους περιορισμούς στην διαθεσιμότητα πρώτων υλών"

Τech & Science
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
καλύτερα να βρεθούν νέες τεχνολογίες με άλλα υλικά γιατι τα συγκεκριμένα είναι βλαβερα από τον τρόπο που εξορίσονται μέχρι και μετά το τέλος της "αποστολής" τους. Το μεγαλυτερο λατομείο τέτοιων υλικών είναι στην Κίνα και τα αποτελέσματα στις γύρω περιοχές είναι δραματικά. Εύχομαι να τελειώσουν τα υλικά αυτά μια για πάντα γιατί μόνο έτσι θα χρηματοδοτηθούν έρευνες για νέες πιο φιλικες προς τον άνθρωπο τεχνολογίες.
Μηπως να στραφουμε στο γραφηνιο σιγα σιγα? Ειναι υλικο εργαστηριου, κι εχει ολα τα καλα που θα μπορουσε να εχει ενα μεταλο, και σχεδον κανεναν αρνητικο + ειναι ο καλυτερος αγωγος του ρευματος που υπαρχει αυτη τη στιγμη.Αρκετα ενδιαφερων για googlάρισμα, προτεινω