Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού καθιστώντας τους δύσκολα θεραπεύσιμους όγκους πιο ευάλωτους στα αντικαρκινικά φάρμακα, λένε οι γιατροί.
Μια ομάδα στο Christie NHS Foundation Trust, στο Μάντσεστερ, ξεκινά μια κλινική δοκιμή καθώς θεωρεί ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ασπιρίνης και όχι η αναλγητική της δράση, ενδεχομένως να είναι το στοιχείο που δίνει την ώθηση στην αντιμετώπιση της νόσου. Μελέτες σε ζώα έχουν ήδη δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων άλλων καρκίνων και να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης «Είναι όμως πολύ νωρίς για να συστήσουμε στους ανθρώπους να αρχίσουν να λαμβάνουν ασπιρίνη ως θεραπεία» λένε οι ειδικοί και επιμένουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Χιλιάδες γυναίκες διαγιγνώσκονται με επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο. Πρόκειται για έναν λιγότερο κοινό αλλά συχνά πιο επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού που επηρεάζει δυσανάλογα τις νεότερες και τις μαύρες γυναίκες.
Στην νέα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από ένα ερευνητικό πρόγραμμα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Breast Cancer Now, ορισμένες ασθενείς θα λάβουν ασπιρίνη καθώς και το φάρμακο ανοσοθεραπείας avelumab πριν προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Εάν είναι επιτυχής η διαδικασία, θα μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω κλινικές δοκιμές για την ασπιρίνη και το avelumab για δευτερογενή επιθετικό καρκίνο του μαστού.
Η 44χρονη Beth Bramall από το Hampshire διαγνώστηκε με αυτόν τον τύπο καρκίνο του μαστού το 2019. Η ίδια είπε στο BBC, πως δεν υπάρχει εύκολος καρκίνος, αλλά αυτή η μορφή είναι ιδιαίτερα εξαντλητική, με λίγες επιλογές θεραπείας και ένα μακρoχρόνιο και εξουθενωτικό σχέδιο θεραπείας.
«Είχα παρενέργειες με τριχόπτωση, ναυτία, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, διάρροια και δυσκοιλιότητα, κάψιμο στα άκρα, ημικρανίες, νυχτερινές εφιδρώσεις και κόπωση όπως δεν είχα ποτέ πριν. Είμαι ευλογημένη ωστόσο, που είχα πλήρη ανταπόκριση στη θεραπεία. Ήταν οι πιο δύσκολοι 18 μήνες για μένα και την οικογένειά μου. Και έχω πάνω από δύο χρόνια θεραπείες μπροστά μου», θυμάται.
Η επικεφαλής της κλινικής δοκιμής δρ Anne Armstrong σημείωσε πως δεν ανταποκρίνονται όλοι οι καρκίνοι του μαστού καλά στην ανοσοθεραπεία. «Η δοκιμή της χρήσης ενός φαρμάκου όπως η ασπιρίνη είναι συναρπαστική επειδή είναι τόσο ευρέως διαθέσιμη και φθηνή στην παραγωγή. Ελπίζουμε ότι η κλινική δοκιμή θα δείξει ότι, όταν συνδυάζεται με ανοσοθεραπεία, η ασπιρίνη μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματά της και μπορεί τελικά να προσφέρει έναν ασφαλή νέο τρόπο για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού».
Η ερευνήτρια δρ Rebecca Lee είπε ότι τα εργαστηριακά ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να κάνει ορισμένους τύπους ανοσοθεραπείας πιο αποτελεσματικούς, εμποδίζοντας τη νόσο να αποδυναμώσει την ανοσολογική απόκριση του ασθενούς. «Ελπίζουμε ότι η ασπιρίνη μπορεί να μετριάσει την κακή φλεγμονή έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορέσει να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα».
Με πληροφορίες του BBC