Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας του πρώτου ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Στις δοκιμές του «Sputnik V» θα μετάσχουν 40.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων το οποίο χρηματοδοτεί την παρασκευή του εμβολίου.
Η Ρωσία προσκάλεσε μεγάλους δυτικούς οργανισμούς για διαβουλεύσεις σχετικά με τις κλινικές δοκιμές, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις διεθνείς προδιαγραφές, σημείωσε ο Ντμίτριεφ. Παράλληλα με την έναρξη των κλινικών δοκιμών θα αρχίσει και ο εμβολιασμός Ρώσων γιατρών και νοσηλευτών. Οι κλινικές δομικές του Sputnik V σε άλλες χώρες- στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, τις Φιλιππίνες, την Ινδία ή τη Βραζιλία- θα ξεκινήσουν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, δήλωσε ακόμη ο Ντμίτριεφ.
«Καμία σοβαρή παρενέργεια»
Ούτε μία σοβαρή παρενέργεια δεν παρουσιάσθηκε στους εθελοντές μετά τις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου, δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι, Ντενίς Λογκουνόφ.
«Το εμβόλιο δοκιμάσθηκε σε υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 60 ετών και έδειξε ένα πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Δεν καταγράφηκε ούτε ένα περιστατικό σοβαρών παρενεργειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λογκουνόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο συχνές παρενέργειες που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό ήταν πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, υποθερμία- όχι όμως σε όλους τους εθελοντές- και πονοκέφαλος. «Όλες αυτές οι ανεπιθύμητες εκφάνσεις θεωρήθηκαν ως μη σημαντικές», σημείωσε.
Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι στο 100% των εθελοντών δημιουργήθηκαν αντισώματα και μάλιστα σε υψηλή συσσώρευση, περισσότερα του 1 ανά 15.000 στο τεστ RBD- domain του κορωνοϊού, δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Επίσης στο 100% των εθελοντών διαμορφώνεται αντισώματα ουδέτερα του ιού, υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο Λογκουνόφ σημείωσε ότι στις κλινικές δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν οι δύο μορφές του εμβολίου, σε υγρή μορφή και με τη μορφή χαπιού και τόνισε ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις ως προς την χρήση του εμβολίου για άτομα που είχαν ήδη προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
«Το εμβόλιο είναι πρωτίστως για άτομα, τα οποία δεν έχουν νοσήσει, αλλά από την άλλη δεν υπάρχουν οι οιοδήποτε περιορισμοί για άτομα που έχουν ήδη νοσήσει. Γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα σε αυτούς που έχουν νοσήσει χάνονται πολύ γρήγορα, η ανοσία τους δεν είναι σταθερή και για αυτόν δεν βρίσκουμε τον λόγο να μην εμβολιασθούν τα άτομα αυτά», δήλωσε ο Λογκουνόφ.
Δοκιμές σε 60.000 εθελοντές από την Johnson & Johnson
Εξελίξεις υπάρχουν όμως και για άλλα εμβόλια για τον κορωνοϊό που αναπτύσσονται. H Johnson & Johnson σκοπεύει να κάνει δοκιμές του πειραματικού εμβολίου σε έως και 60.000 εθελοντές, στο τελικό στάδιο της μελέτης, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αμερικανική κυβερνητική βάση δεδομένων για τις κλινικές δοκιμές.
Οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε σχεδόν 180 σημεία σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ και άλλων χωρών περιλαμβανομένης της Βραζιλίας και του Μεξικού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Άλλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Moderna Inc και η Pfizer στοχεύουν σε 30.000 εθελοντές για τις τελικές μελέτες τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ TASS, Reuters