Πέρα από τις μάσκες, εταιρείες και καλλιτέχνες, δημιουργούν κράνη για την προστασία από τον κορωνοϊό αλλά και για προβληματισμό.
«Πριν από έναν χρόνο θα σας έλεγαν τρελούς. Σήμερα, αν φοράτε ένα τροποποιημένο διαστημικό κράνος σε ένα αεροπλάνο ή στο μετρό, γίνεστε αξιοζήλευτος», σχολιάζει το Forbes αναφέροντας ότι οι μάσκες είναι παντού αλλά η διαστημικού επιπέδου προστασία από την πανδημία προσθέτει αίγλη και μία δόση από επιστημονική φαντασία στις κοινωνικές αποστάσεις.
Η VYZR Technologies, με έδρα το Τορόντο, παρουσίασε το BioVYZR τον περασμένο Απρίλιο, που πωλείται για 250 δολάρια, μετά τη συγκέντρωση περίπου 800.000 δολαρίων μέσω του Indiegogo. Το κράνος έχει σύστημα κατά των υδρατμών, έναν μικρού όγκου ανεμιστήρα που τροφοδοτείται από μπαταρία, και καθαριστές αέρα νοσοκομειακής ποιότητας. Μαζί με το BioVYZR οι αγοραστές παίρνουν δώρο ειδικά γάντια με τα οποία μπορούν να αγγίζουν το πρόσωπό τους.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το BioVYZR είναι ιδανικό για «τους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, τις σχολικές και τις πανεπιστημιακές αίθουσες, τη δουλειά, τα meetings και το γραφείο». Τα κράνη είναι υπό εξάντληση και νέες παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το AIR της MicroClimate είναι μία ακρυλική προσωπίδα που επιτρέπει στους χρήστες να φοράνε γυαλιά χωρίς να ενοχλούνται. Το ΑIR επιτρέπει στο πρόσωπο «να φαίνεται ανεμπόδιστα» ενώ το ύφασμα γύρω από τον λαιμό είναι ελαφρύ και πλένεται. Ο Michael Hall, ιδρυτής της MicroClimate, αναφέρει στο Forbes ότι η μοναδική τεχνολογία που διαθέτει η εταιρεία επιτρέπει στον χρήστη να φορά την προσωπίδα και να νιώθει πως «δεν υπάρχει τίποτα μπροστά του». Παράλληλα προσέθεσε πως οι πρώτες δοκιμές του AIR με ταξιδιώτες αεροπορικών εταιρειών ήταν επιτυχής.
Πέρα όμως από τις εταιρείες και οι δημιουργοί στο Etsy «δίνουν αίγλη στην προστασία από τον κορωνοϊό». Η καλλιτέχνιδα Katya Lozanova φτιάχνει προστατευτικά προσώπου με κουκούλες που προσφέρουν «προστασία 360°, ενώ πραγματοποιείτε τα ψώνια σας, ταξιδεύετε ή κάνετε έναν περίπατο».
Σύμφωνα με τη σελίδα της, «σε συνδυασμό με μία μάσκα ή μία μπαντάνα, τα σταγονίδια και η σκόνη δεν έχουν καμία πιθανότητα να φτάσουν στο στόμα σας, στο πρόσωπο σας, στα μαλλιά σας ή στο λαιμό σας. Επίσης, δεν θα μπορείτε να αγγίζετε το πρόσωπό σας κατά λάθος και να μεταφέρετε μικροοργανισμούς».
Από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες της Plastique Fantastique, δημιούργησαν τα κράνη iSphere. Το Forbes έχει επιφυλάξεις για το πόσο προστατεύουν, σημειώνει ωστόσο ότι «σίγουρα είναι κουλ». Τα κράνη δημιουργήθηκαν από τους καλλιτέχνες Marco Canevacci και Yena Young, με έδρα το Βερολίνο, και αποτελούν κομμάτι μιας σειράς «διάφανων, ελαφριών και φορητών κατασκευών που σχετίζονται με την έννοια της δράσης, της δημιουργίας, της κοινής χρήσης του δημόσιου χώρου και τη συμμετοχή των πολιτών σε δημιουργικές διαδικασίες».
Μετά την υποχρεωτική κάλυψη προσώπων στο Βερολίνο τον περασμένο Απρίλιο, το δίδυμο δημιούργησε το έργο με ανοιχτό κώδικά ώστε όλοι να μπορούν να το αναπαράγουν. Σύμφωνα με τη σελίδα τους ο σχεδιασμός εμπνεύστηκε από τα κόμικς της επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1950 και τα ουτοπικά κινήματα της δεκαετίας του 1960.
«Ο κορωνοϊός αλλάζει τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και επηρεάζει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα. Σε αυτήν την εποχή του lockdown, αναρωτιόμαστε για τη μετάλλαξη της κοινωνικής ζωής και τις επιπτώσεις από τη στέρηση της αφής. Το iSphere αντιπροσωπεύει τις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις της Plastique Fantastique σε μικρότερη κλίμακα και την προοπτική του κόσμου μετά την πανδημία», αναφέρουν οι καλλιτέχνες.
Με πληροφορίες από Forbes
σχόλια