Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για τη μετάδοση του κορωνοϊού από ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, ερευνητές επεξεργάστηκαν δεδομένα από δεκαέξι διαφορετικές ομάδες ασθενών που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό, από όλον τον κόσμο, ώστε να επιβεβαιώσουν πόσοι φορείς του ιού τον μεταδίδουν χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας το ποσοστό αυτό εκτείνεται από 30% έως 45%.
Στη μελέτη τονίζεται ότι λόγω του υψηλού κινδύνου για «σιωπηλή εξάπλωση» από ασυμπτωματικά άτομα, είναι επιτακτική ανάγκη στα τεστ να περιλαμβάνονται και όσοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ενώ υπογραμμίζεται ότι πρέπει να επιστρατευθούν νέες τακτικές για την επίβλεψη της δημόσιας υγείας όπως δεδομένα crowdsourcing αλλά και έλεγχοι στα λύματα.
Η ασυμπτωματική διασπορά που έχει παρατηρηθεί στον νέο κορωνοϊό, δεν συναντάται συχνά στους αναπνευστικούς ιούς. Ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ότι έχει την ικανότητα να μολύνει τους ξενιστές χωρίς να γίνεται αντιληπτός και έτσι καταφέρνει να επεκτείνεται.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα ποσοστό 40% έως 45% εκείνων που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματικό, γεγονός που υποδηλώνει τη δυναμική του. Τα ασυμπτωματικά άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο ίσως υπερβαίνει τις 14 ημέρες.
Η απουσία συμπτωμάτων, κατά πάσα πιθανότητα, δεν συνεπάγεται με μη πρόκληση βλαβών και οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα. Όπως αναφέρει η μελέτη, μεταξύ των 331 επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά δεν παρουσίασαν συμπτώματα, σχεδόν τα μισά από 76 άτομα που εξετάστηκαν με αξονική τομογραφία, εμφάνισαν σημάδια βλάβης στους πνευμονικούς ιστούς.