Κορωνοϊός: Εθελοντές στην Ξάνθη κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες - Σε 3D εκτυπωτές

Κορωνοϊός: Εθελοντές στην Ξάνθη κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες - Σε 3D εκτυπωτές Facebook Twitter
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Εθελοντές στην Ξάνθη κατασκευάζουν σε 3D εκτυπωτές πλαστικές προστατευτικές μάσκες για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου. 

Η ιδέα ενός ιδιώτη γιατρού από την Ξάνθη και η τεχνογνωσία ενός φίλου του, αυτοδίδακτου επαγγελματία πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ήταν το έναυσμα για τη συγκρότηση μιας εθελοντικής ομάδας επτά ατόμων που κατασκευάζουν πλαστικές μάσκες, τυπωμένες εξ ολοκλήρου σε 3D εκτυπωτές, με σκοπό να βοηθήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης. Με τη βοήθεια της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, με πολλή δουλειά και τη χρήση των απαραίτητων υλικών που αγοράζουν οι ίδιοι, οι επτά Ξανθιώτες έχουν κατασκευάσει μέχρι σήμερα τριάντα προστατευτικές μάσκες και τις διέθεσαν, μέσω φαρμακείων, στο νοσοκομείο της Ξάνθης, ενώ ετοιμάζονται να κατασκευάσουν άλλες εκατό.

Ο καρδιολόγος Κομνηνός Γκάμπρας και ο φίλος του Ανέστης Παπαχρήστου μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρωτοβουλία που πήραν αλλά και για την εμπειρία της εθελοντικής προσφοράς σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούν όλοι, κυρίως όμως όσοι εργάζονται σε υγειονομικές δομές σε ολόκληρη τη χώρα. Ο κ. Γκάμπρας ήταν αυτός που ήρθε σε επικοινωνία με συναδέλφους του γιατρούς στο νοσοκομείο της Ξάνθης για να συζητήσει το αν θα βοηθούσε η κατασκευή τέτοιου είδους μασκών και έγινε ο συντονιστής της ομάδας που τις κατασκευάζει. Αναζήτησε, επίσης, όσους διαθέτουν 3D εκτυπωτές και θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

«Αρχικά, βρέθηκε ένα εγκεκριμένο σχέδιο για τον συγκεκριμένο τύπο μάσκας, που ήταν αναρτημένο σε κάποιο υγειονομικό site της Τσεχίας. Όταν το σχέδιο αυτό έλαβε και τη σχετική έγκριση του ελληνικού υπουργείου Υγείας, ξεκινήσαμε την παραγωγή των μασκών» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκάμπρας. Ο Ξανθιώτης γιατρός επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες μάσκες, για να είναι απόλυτα ασφαλείς τόσο για το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και για τους ασθενείς, απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει, για παράδειγμα, να έχουν μικροπόρους που είναι πιθανόν να θέτουν σε κίνδυνο γιατρούς και ασθενείς».

Απαιτούνται από δυο έως και έξι ώρες για την κατασκευή μιας 3D μάσκας, ανάλογα με τον τύπο του εκτυπωτή, ενώ για 20 μάσκες χρειάζεται ένα κιλό πλαστικό υλικό. «Η δουλειά που γίνεται είναι συλλογική», επισημαίνει ο Ανέστης Παπαχρήστου και συμπληρώνει: «Η κατασκευή της μάσκας μετά την εκτύπωση του πλαστικού μέρους της απαιτεί την τοποθέτηση μιας διάφανης πλαστικής ζελατίνας και στη συνέχεια γίνεται η συγκόλληση όλων των μερών. Τα υλικά είναι δικά μας, αν και η διοίκηση του νοσοκομείου είπε ότι θα προσπαθήσει να μας εξασφαλίσει κάποια στο μέτρο των δυνατοτήτων της».

Ο κ. Παπαχρήστου σημειώνει ακόμα ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένα δίκτυο ομάδων αποτελούμενο από ανθρώπους που κατασκευάζουν προστατευτικές πλαστικές μάσκες σε 3D εκτυπωτές που έχουν και σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα και δέχονται παραγγελίες για δωρεάν προμήθειες. Ο Ανέστης Παπαχρήστου και ο Κομνηνός Γκάμπρας απευθύνουν έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν 3D εκτυπωτή και θέλουν να συνδράμουν αυτή την κοινή προσπάθεια να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ