Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική με ανησυχητικό αριθμό μεταλλάξεων

Σημαντικός ο αριθμός μεταλλάξεων του νέου στελέχους κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική Facebook Twitter
Pixabay
0

Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε, αποκαλύπτει ότι μία νέα παραλλαγή του Covid-19, η C.1.2 έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική, με ανησυχητικό αριθμό μεταλλάξεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτή η μετάλλαξη του SARS-CoV-2 (VOI) έχει συσχετιστεί με αυξημένη μεταδοτικότητα, αντίσταση εξουδετέρωσης του ιού και σοβαρότητα νόσησης.

Το C.1.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2021 κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος Covid στη χώρα, δήλωσαν ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων της χώρας (NICD) και την πλατφόρμα έρευνας καινοτομίας και αλληλουχίας KwaZulu-Natal.

Έκτοτε εντοπίστηκε στην πλειοψηφία των επαρχιών στη Νότια Αφρική και σε επτά άλλες χώρες, στην Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία και την Ωκεανία, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία ωστόσο, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Η μετάλλαξη αυτή εξελίχθηκε από το C.1, μια από τις μορφές, που κυριάρχησαν στο πρώτο κύμα μολύνσεων στη Νότια Αφρική και εντοπίστηκε τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2021.

Το C.1.2 «σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη αντίσταση εξουδετέρωσης», έγραψε η ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Cathrine Scheepers, από το NICD.

Σε σύγκριση με η C.1, η νέα παραλλαγή έχει «μεταλλαχθεί ουσιαστικά» και απέχει πιο πολύ από τις μεταλλάξεις του αρχικού ιού, που ανιχνεύθηκε στη Γουχάν, από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή ανησυχίας (VOC) ή VOI που έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η C.1.2 έχει 41,8 μεταλλάξεις ετησίως. Είναι περίπου 1,7 φορές ταχύτερη από τον τρέχοντα παγκόσμιο ρυθμό του ιού και 1,8 φορές ταχύτερη από την αρχική εκτίμηση της εξέλιξης του SARS-CoV-2.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης σταθερή αύξηση του αριθμού των γονιδιωμάτων C.1.2 στη Νότια Αφρική σε μηνιαία βάση, αυξανόμενη από 0,2 % τον Μάιο σε 1,6 % τον Ιούνιο και 2,0 % τον Ιούλιο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αύξηση αυτή είναι παρόμοια με τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στη μετάλλαξη Βήτα και Δέλτα στη Νότια Αφρική.

Από τις 20 Αυγούστου 2021, 80 ακολουθίες που ταιριάζουν με την παραλλαγή του C.1.2 έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης GISAID (Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Κοινή χρήση δεδομένων γρίπης των πτηνών).

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη «για τον προσδιορισμό της λειτουργικής επίδρασης αυτών των μεταλλάξεων ενώ πρέπει να διερευνηθεί εάν υπερέχει της μετάλλαξης Δέλτα». 

Εν τω μεταξύ, η Ινδία ανέφερε επίσης την παρουσία ενός νέου υποστελέχους του AY.12 της μετάλλαξης Δέλτα του Covid, η οποία ταξινομήθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, πολλές περιπτώσεις στην Ινδία που είχαν ταξινομηθεί νωρίτερα ως Δέλτα, ανακατατάσσονται τώρα ως AY.12.

Με πληροφορίες του Bloomberg/Business-standard

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM